Ministr Chládek skončí v čele resortu školství, úřad dočasně povede Marksová

Premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka odeslal prezidentu Zemanovi žádost o odvolání ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). Kancelář prezidenta už podle Úřadu vlády návrh obdržela. Důvodem odvolání Chládka je především nařčení ministra ze šikany vůči podřízeným. O jeho nástupci chce mít premiér jasno do konce příštího týdne. Resort dočasně povede ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka odešle na Hrad návrh na odvolání ministra školství Marcela Chládka

Premiér Bohuslav Sobotka odešle na Hrad návrh na odvolání ministra školství Marcela Chládka | Foto: vlada.cz

Situací na ministerstvu školství se dnes zabývalo grémium ČSSD. Premiér Bohuslav Sobotka při příchodu do Lidového domu řekl, že ještě dnes odešle prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na odvolání šéfa resortu školství.

„Včera jsem informoval, že podám v nejbližších dnech návrh na odvolání pana ministra Chládka, nejbližší den je pátek, takže předpokládám, že ten návrh dnes odešlu na Pražský hrad,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Sobotka navrhne odvolání ministra školství Marcela Chládka. Dosavadní Chládkovo působení na úřadě hodnotil rektor UK Tomáš Zima.

Výběr Chládkova nástupce se na dnešním grémiu podle jeho členů příliš neřešil, protože je plně v kompetenci premiéra. „Budu vybírat tak, abych našel toho nejvhodnějšího kandidáta za ČSSD. Člověka, který dobře povede náročný resort ministerstva školství,“ řekl Sobotka.

Jedno z kritérií při výběru podle něj je, aby to byla žena, není to ale podmínka. O nástupci Marcela Chládka chce mít Sobotka jasno do konce příštího týdne.

Mezi sociálními demokraty se mluví o prorektorovi Univerzity Karlovy Stanislavu Štechovi nebo o náměstkyni ministra zdravotnictví Lence Tesce Arnoštové. Objevuje se i jméno bývalé místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové.

Spekuluje se také o poslancích Vlastě Bohdalové a Jiřím Zemánkovi, náměstkovi na ministerstvu školství Petru Hulinském či senátorce Evě Sykové.

„Budeme hledat primárně odborníka, který resort zvládne. Jestli to bude žena, tak to bude bonus. Já bych si tam ženu představit dovedl, ale budeme hledat člověka, který ten resort zvládne,“ poznamenal ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD a dodal:

„Čeká nás složitá debata o rozpočtu, takže tam musí přijít člověk, který nebude tápat dva, tři, čtyři, pět měsíců, ale bude schopen se velice rychle orientovat ve věci a dovést jednání do úspěšného konce, takže to budou hlavní kritéria.“

Chládek: Důvody mého odvolání jsou zástupné. Tlakům Babiše nepodlehnu

Číst článek

Chládka se rozhodl předseda vlády odvolat kvůli ministrovu údajně nevhodnému chování vůči podřízeným, na které upozornila včerejší Mladá fronta Dnes. I přes to prý premiér považuje Chládka za nejlepšího ministra školství za posledních deset let.

Dosavadní spolupráci s ministrem školství ocenil i předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

„Co se týče problematiky vysokého školství, chtěl bych ocenit přístup ministra Chládka a jeho korektní jednání, jak v otázce přípravy novely vysokoškolského zákona, která po 8 letech dospěla do druhého čtení ve sněmovně, pravidelně se účastnil jednání České konference rektorů, naslouchal problémům vysokého školství a věci řešil, včetně třeba čerpání z operačních programů,“ řekl v ranním interview Radiožurnálu.

Ministr Marcel Chládek rozhodnutí premiéra respektuje. Důvody k tomu, aby rezignoval, však nevidí. Na dnešní tiskové konferenci uvedl, že za svým odvoláním vidí ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Tvrdí, že se s ním přel o navýšení rozpočtu pro školství a sport na příští rok.

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

ČTK, Český rozhlas, Petra Benešová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme