Moderní dřevostavba v Telči čelí kritice. Do města UNESCO podle místních nepatří

Památkáři čelí další kritice kvůli spojení moderní a historické architektury v Telči, tedy městě na seznamu UNESCO. Po pozinkovaném zábradlí, které podle místních vypadalo jako ohrada pro dobytek, jde tentokrát o moderní rodinný dům stejného architekta. Jeho stavbu památkáři povolili pár centimetrů od historického kamenného mostu na hranici památkové rezervace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové dřevostavby lákají stále více lidí

Nové dřevostavby lákají stále více lidí | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

„Já to beru jako urbanistickou aroganci a výraz necitlivosti vůči městu,“ řekl o nové hranaté dřevostavbě pod hrází Ulického rybníka nezávislý radní Telče Petr Podsedník.

Kritizuje především betonovou plochu u domu, která má údajně sloužit jako parkoviště. Vedle ní stojí historická socha anděla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ke kritizované dřevostavbě v blízkosti památkové rezervace v Telči se vydal Michal Malý

„Kdo se na to podívá pozorně, tak vidí, že ten anděl utíká s hrůzou z místa, na kterém strávil možná 500 let,“ dodal.

„Já ten dům nezavrhuju, ale zásadně ne tady,“ konstatovala další kritička Jitka Zachovalová. „Tato silnice je přímým vjezdem do historického náměstí Telče.“

Odborníci mají však názor jiný. Podle ředitelky Národního památkového ústavu v Telči Martiny Veselé do těchto míst takováto dřevostavba patří.

„V téhle lokalitě se zástavba historicky nacházela, takže je to odůvodnitelné tím, že jsme tam nevkládali plochu, která byla historicky volná. Ještě jsme dohledávali, že charakter té zástavby byly dřevěné domky, možná kůlny, což vlastník respektoval.“

Moderní dům stojí u kamenného mostu | Foto: Michal Malý

Dřevostavba v ochranném pásmu památkové rezervace v Telči je v kraji Vysočina podle památkářů prvním pokusem o začlenění moderního domu do staré zástavby.

„Spousta občanů Telče je překvapená, že jsme to povolili, ale z našeho pohledu to problém není. Každá doba do města něco vkládá, tohle je třeba vklad té současné,“ dodala Martina Veselá.

Architekt a majitel domu Jiří Ondráček řekl, že svým záměrem nechtěl nikoho urazit. Navrhoval i kritizované pozinkované zábradlí na hrázi, které podle některých místních vypadalo jako z vepřína.

Začleňování moderního domu mezi historickou zástavbu je běžné například v zemích Beneluxu nebo ve Vídni. Moderní stavba však nesmí zastínit ty okolní historické a musí být zakomponovaná citlivě.

Kritici stavby nesouhlasí s jejím umístěním v přímé blízkosti historického centra | Foto: Michal Malý

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme