Na záchranu vyhořelého kostela v Mirovicích na Písecku už lidé poslali přes 600 tisíc

Lidé už poslali přes šest set tisíc korun na charitativní konto mirovické husitské farnosti. Peníze půjdou na opravu kostela, který v březnu vyhořel. Rekonstrukce by měla začít v polovině srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár kostela v Mirovicích

Požár kostela v Mirovicích | Foto: HZS Jihočeského kraje

„V příštím týdnu už budeme mít kompletní projektovou dokumentaci, na základě které se bude moci začít s rekonstrukcí. Potřebujeme, aby do konce roku byla hotová střecha, aby jednak do kostela neteklo, a pak aby se zdivo zpevnilo a nebylo z hlediska statiky narušené,“ doplňuje farář mirovické husitské farnosti Filip Štojdl.

Na charitativním kontě je v současnosti přes šest set tisíc korun. Mezi dárci jsou například i děti z jedné brněnské základní školy, které věnovaly na opravu kostela peníze původně určené na svůj výlet.

Finanční pomoc přišla nejenom z Čech, ale také z Bratislavy a Košic. Husitská církev věnovala mirovické farnosti přes půl milionu korun. Velkým darem jsou ale i fyzické síly, které nabízejí lidé z celé republiky.

Benefiční koncert

Záchranu kostela podpoří také sobotní benefice. Přímo v kostele se od 18 hodin uskuteční koncert skupiny Safenat Peneach a výstava fotek Karla Cudlína, Jana Vávry a Eugena Kukly, které dokumentují likvidaci požáru.

„Přinesli celkem zajímavé a dost autentické svědectví několik dní po požáru nezávisle na sobě, každý ze svého úhlu pohledu. Myslím, že fotografie jsou úžasné a unikátní. Věnovali je jako benefici pro mirovický kostel,“ upřesňuje Štojdl.

Husitský kostel v Mirovicích začal hořet 31. března. Hasiči požár likvidovali téměř dvacet hodin, protože hašení komplikoval silný vítr. Shořela celá střecha a krovy kostela. Podařilo se vynést jen několik obrazů, dřevěné plastiky a dřevěné harmonium. Požár působila zřejmě závada rozvodů elektřiny nebo komína. Škody se vyšplhaly až na čtyři milióny korun.

Jitka Cibulová Vokatá, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme