Zeman svým odmítnutím jmenovat profesory porušil zákon, tvrdí poslanec Plíšek

29. květen 2015

Prezident Miloš Zeman opět nechce jmenovat nové profesory. Po včerejší schůzce s rektory odmítá tři kandidáty: Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima potvrdil, že spolu se svými kolegy požádali, aby jim své rozhodnutí dal písemně. Další postup plánují projednat s premiérem.

„Pedagogové mají velký vliv na mladou generaci, a k tomu patří i morální kredit,“ řekl v našem vysílání předseda Strany práv občanů Jan Veleba.

Podle něj došlo k selhání už při samotném výběru kandidátů, zvlášť „jestliže někdo podepsal vázací akt se Státní bezpečností, jeho manželka také, a měl k dispozici konspirační byt,“ odkázal na Ivana Ošťádala politik.

„Je otázka, jestli prezident má být jen mechanický podepisovač. Sám Miloš Zeman už loni řekl, že se chce vzdát této role,“ připomněl Veleba.

Tomu přijde velmi podivné, že pedagogičtí pracovníci byli v zákoně o jmenování profesorů vyjmuti z lustrační povinnosti.

„Agent StB tak klidně může dělat profesora nebo být na něj navržen, dokonce se to schválí, a dá prezidentovi k podpisu,“ podivil se Jan Veleba.

Plíšek: Zákony platí pro všechny občany, i pro prezidenta

Poslanec a člen ústavně právního výboru Sněmovny Martin Plíšek (TOP 09) je přesvědčen, že český prezident svým rozhodnutím odmítnout profesorské kandidáty porušil zákon.

„V zákoně není uvedeno, že prezident posuzuje jiná kriteria, než které posuzuje vysokoškolský zákon, a k tomu v tomto případě došlo, a je to v rozporu s vysokoškolským zákonem,“ vysvětlil poslanec.

Povinností prezidenta je na základě dikce vysokoškolského zákona profesory jmenovat bez výhrad. „Výhradu může učinit, ale to nezmění to nic na platnosti aktu jmenování, protože důvody, které prezident uvádí pro nejmenování, zákon vůbec nezná a neobsahuje.“

Plíšek připomněl, že zákony v této zemi určuje Parlament a ty platí stejně pro obyčejného občana jako pro prezidenta republiky. „Ten se nemůže najednou rozhodnout, že nějakou kompetenci svěřenou zákonem nebude vykonávat, protože se mu nechce.“

„Pokud se jmenovaní uchazeči obrátí na soud pro nečinnost České republiky, tak myslím, že soud jim dá za pravdu, protože prezident v tomto případě vystupuje do značné míry jako správní orgán,“ předpověděl další vývoj kauzy Martin Plíšek.

autoři: oci , bid
Spustit audio