Začarovaný kruh, kde nejvíc trpí dítě. Únosy dětí jedním z rodičů do zahraničí

28. květen 2015

České a zahraniční soudy mají odlišný názor na únosy dětí jedním z rodičů do zahraničí. Těch se podle informací Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí stávají desítky ročně.

V zoufalé situaci je otec z Kolínska, který se 5 let soudí o syna. Matka se s dítětem po rozchodu přestěhovala na Slovensko a neumožňuje bývalému partnerovi se s ním vídat.

Na první pohled běžná rodina, kolem pobíhá malý syn s natahovací hračkou v ruce. Chybí tady první syn čtyřicetiletého Otakara a zároveň nevlastní bratr malého Kubíka.

„Bude mu osm. Má druhou třídu. S mladším bráchou se ještě nepotkali.“

V lednu 2010 matka unesla syna na Slovensko

Představa, že si Ota hraje s oběma syny, je z říše snů. Bývalá partnerka se s prvním chlapcem před lety odstěhovala na Slovensko a od té doby se otec s malým Otíkem téměř neviděl.

„My jsme se viděli 18. 11. 2013 u znalce. Tam jsem viděl Otíka dvacet pět minut.“ Uplynul více než rok a pan Otakar o synovi téměř neslyšel. Poslední kontakt, který se mu povedlo uskutečnit, byl o Vánocích. „Po dvou letech, to byl telefonát.“

Problémy ve vztahu (ilustrační foto)

Otec, který se 5 let soudí o to, aby se mohl pravidelně vídat se svým synem, si každý kontakt nahrává a má záznam i z posledních Vánoc. Otíkovi je na nahrávce špatně rozumět. Matce odpovídá, že telefonovat nechce. Nakonec otci popřeje veselé Vánoce.“

Podle pana Otakara si s ním jeho syn nechce telefonovat, protože ho matka nepodporuje. Ví, že si ho Otík pamatuje, ale jejich vztah není tak silný. Naposledy spolu bydleli a trávili čas před pěti lety.

„V lednu 2010 jsme se rozešli. Někdo jí začal radit, že má dítě unést, je to neoprávněné přemístění do jiné země. Ve slovech soudu je to únos. Takže v podstatě Otíka 15. 12. unesla na Slovensko.“

Neschopnost rodičů dohodnout se

Pak začaly soudní tahanice. Matka by měla podle rozsudku soudu v Bratislavě odcestovat do Česka. Jenže to 4 roky nerespektuje a spoléhá na rozhodnutí Krajského soudu v Praze, který jí syna svěřil do péče. Na Slovensku si navíc požádala o úplný zákaz styku otce s dítětem.

Dlouhodobý soudní spor není náročný pouze po psychické stránce. Právníci stáli pana Otu desetitisíce korun. Rodina je ve špatné finanční situaci a čtyřicetiletý vyučený truhlář se u soudu poslední dva roky musí zastupovat sám.

Smutné dítě

Soudní spis s Otíkovým jménem má přes tisíc stránek. Skutečný důvod sporu mezi bývalými partnery z něj nevyčteme. Podle odborníků má většina matek důvod, který by alespoň částečně vysvětloval, proč se s dítětem rozhodly odjet.

Matka Otíka své odůvodnění zmínila náznakem v e-mailu: "Děkuji za vaši snahu docílit objektivity. Nemám zájem o žádnou publicitu mého syna, ani mé rodiny. Žila jsem s tyranem, už chci mít pokoj. Děkuji za pochopení."

Toto tvrzení pan Otakar odmítá a tvrdí, že se se ženou celou dobu snažil rozumně domluvit. Znalci popírají otcovu agresivitu, nicméně připouští, že otec je frustrovaný tím, že se nemůže se synem vídat, a spíše vyvolává konflikty, než aby se snažil situaci řešit v klidu. U matky je podle nich problém její ochranná tendence k vyloučení otce z výchovy.

Ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán vidí problém v přístupu matky. „Velkou roli hraje neochota maminky spolupracovat. To je jedno z práv, které jsou zmíněny v úmluvě o právech dítěte, dítě má právo na oba rodiče. Musí to být zodpovědné rozhodnutí obou. Přenést se nad bolesti, je někdy nepřekonatelný problém.“

Neschopnost rodičů dohodnout se, je jedna z věcí, kterou se dočteme v každém spisu o podobném případu. Podle znalců posuzujících případ pana Oty je problém, že rodiče situaci vnímají skrz vlastní potřeby a zapomínají na přání svého dítěte.

Řešení je teoreticky jednoduché. Dohodnout si určitá pravidla, a ta dodržovat. Důvodem, proč tyto případy končí u soudu, je to, že rozhádaní bývalí partneři nejsou schopní domluvit se a raději nechají rozhodnout soud. Pokud jeho rozhodnutí nerespektují, dostanou se do začarovaného kruhu, ve kterém nejvíce trpí dítě.

autoři: Martina Kovaříková , sch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.