Večerníček slaví padesátiny na poštovních známkách i ve vesmíru

Večerníček slaví padesátiny. Zkusili jste si spočítat, kolik dílů večerníčka se za ty roky odvysílalo? Přesně šestnáct tisíců!

A to už je důvod k oslavě. Možná ještě nevíte, že byla vydána speciální série poštovních známek s motivem Večerníčka a dokonce jedna z planet dostala v roce 1995 jméno Večerníček.

Současný ředitel České televize Petr Dvořák sám vzpomíná na to, jak už jako tříleté dítě usedal pravidelně k televizní obrazovce a těšila se na Kluka z plakátu a později na Maxipsa Fíka nebo Boba a Bobka.


Václav Chaloupek, známý autor večerníčků o zvířátkách zavzpomínal na to, jak složité, ale také humorné, bylo někdy natáčení s medvědy a liškami a dalšími živými herci ze zvířecí říše. On sám má nejhezčí vzpomínky na dobu, kdy v roce 1999 točil na zámku Kozel příběhy o bažantích kuřatech. Kluci ze zámku.


Kdo má jeho večerníčky rád, uvítá zprávu, že Václav Chaloupek chystá nový pořad – bude se jmenovat Novinky z přírody a přinese sedm aktuálních novinek o rostlinách, zvířatech ptácích týdně.


A co chystá večerníček nového? Jak prozradila kreativní producentka dětské tvorby v České televizi Barbara Johnsonová bude toho víc. Teď na jaře např. nové díly seriálu Žížaláci, ke konci roku další díly o slonu Bedříškovi - O nejmenším slonu na světě a úplně nový seriál Vynálezce Alva o bláznivém vynálezci, který se bez svých vynálezů neobejde a využívá je na každém kroku.


Poslechněte si víc ze záznamu. Pohodový poslech vám přeje Slávka Brádlová a Český rozhlas Sever.

Spustit audio