Krádež lišky Bystroušky místní ani turisté ještě nestrávili. Liška se ale vrátí

30. květen 2015

Ukradli nám Eiffelovku! I takové přirovnání můžete slyšet v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku, kde z hradní obory zmizela legendární Liška Bystrouška. Krádež místní ani turisté ještě nestrávili. Byli jsme na místě činu.

Tvrdá slova a dokonce i návrhy středověkých trestů mají lidé v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku pro zloděje kovové sochy lišky Bystroušky. Zmizela z kamenného podstavce v hradní oboře i s pamětní deskou. Obec tak přišla o jeden ze svých nezaměnitelných symbolů a oblíbenou turistickou atrakci. Lišky se nehodlá vzdát a do obory ji chce vrátit.

„Celý ten čumáček měla ohmataný, protože každý si chtěl sáhnout. A nikdy se neztratila. Až najednou teď. To museli být nějací lumpi první třídy!“ rozohňuje se pan Jan. „Museli na to být nejméně dva. A tomu, kdo to udělal, by měli ruce usekat!“

„To udělali, bych řekl, gauneři. To jsou bludné balvany, na tom velkém byla liška Bystrouška a na tom malém byla destička, kdy to tady bylo dáno a kým. Je vidět, že je to čerstvý lom, že použili násilí,“ ukazuje stopy na kameni oborník Milan Koutný.

Na kameni po lišce zbyl jen zelený flek a pár děr. „Jsou tam zbytky po konzolách. Použili nějaké železné pajsry (páčidla – pozn. red.) nebo nějaký sekáč, protože je vidět čerstvý lom železa. Liška byla pravděpodobně zespodu páčidly vyrvána z toho balvanu. Oni asi využili špatných klimatických podmínek středeční noci, kdy byl silný déšť a silný vítr,“ domnívá se oborník.

Čtěte také

Z obory hukvaldského hradu zmizela oblíbená socha lišky Bystroušky

Zjišťovali jsme také, jak velké to rozhořčení je, co na to říkají místní lidé a co na to říkají turisté.

„Je to hrozné, hnus!“ mávne rukou paní Anežka Melichaříková, výletnice z Ostravy-Zábřehu.

„To je hyenismus. Ty sběrny by měli kontrolovat, ale pochybuji, že by si to někdo dovolil dát do sběrny. Musí to nějak roztavit nebo rozbít,“ uvažuje pan Jiří, místní rodák.

„Nejdříve jsme tomu ani nevěřili. Mysleli jsme si, že to na těch fotkách nějak vyretušovali. To je, jako kdyby někdo ukradl Eiffelovku v Paříži, že,“ říká v místním obchodě Renáta Pustějovská.

Jak Hukvaldy ztrátu populární atrakce ustojí?

„Opravdu jsme byli všichni překvapeni, že někdo má tu odvahu a drzost něco takového udělat. Teď musíme udělat kroky proto, abychom lišku zase zpátky do obory vrátili. Svoláme radu a pro začátek to tipuji na nějakou veřejnou sbírku. Budeme jednat i s biskupstvím,“ přemítá starosta Luděk Bujnošek (nez. sdr. Hukvaldy 20+10).

Památník s Liškou Bystrouškou

Naznačuje tak, že by se vyrobila nová liška. „Asi to tak budeme řešit. Dokonce jsme přes místního občana, který pracuje na Nové huti, zjišťovali, zdali neexistuje původní forma, protože se tam liška odlévala,“ dodává starosta.

Spustit audio