Jména ulic v Česku. Masaryk vítězí nad Mírem, Cimrman se krčí v koutě

2. červen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Jaká jména ulic jsou u nás nejčastější? Ta, která začínají na písmeno „M“. S trochou nadsázky řečeno „vyhrává“ Masaryk nad Mírem.

První československý prezident povětšinou po roce 1989 nahradil všechny Leniny, Gottwaldy, Zápotocké a další, dříve uctívané politické prominenty. Ulic a tříd pojmenovaných po prvním československém prezidentovi máme 127.

K nim ještě přičtěme náměstí TGM, kterých je 111. Existuje dokonce i jedna Masarykova náves (v Grygově u Olomouce). „Tatíček“ Masaryk má také jednu výšinu, jeden závodní okruh v Brně, čtyři nábřeží a troje sady. Dohromady to představuje 248 názvů.

„Mír“ má štěstí za každého režimu

Štěstí měly po roce 1989 ulice a náměstí „Míru“. Proti míru totiž nelze nic namítat ani za socialismu, ani po něm. Ušetřilo se tak za přejmenování a přepisování v mapách a dokumentech.


A co takový velikán Jára Cimrman, údajně největší Čech? Po něm je pojmenována jedna třída, sedm ulic a jedno nábřeží.

V Česku je 22 ulic a tříd Míru, 122 náměstí Míru a 57 tříd a náměstí Obránců míru. Také existuje osada Míru, čtvery sady Míru, šest sídlišť Míru, několik stadiónů Míru, alejí a dalších prostranství. Což dává celkem 222 pojmenování.

Ulice a třídy s názvem Hlavní zaujímají třetí pozici a je jich celkově 208.

autor: Pavel Hrabica
Spustit audio