Zaměstnanci léčebny v Dobřanech bojují za odvolaného ředitele, sejdou se s ministrem

Pracovníci psychiatrické nemocnice v Dobřanech dál hrozí stávkou a výpověďmi. Nelíbí se jim, že ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD odvolal s okamžitou platností dlouholetého ředitele toho zařízení Vladislava Žižku v reakci na to, že nemocnice letos propustila muže, který ubodal knihovnici v Horní Bříze na Plzeňsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická léčebna Dobřany (archivní foto)

Psychiatrická léčebna Dobřany (archivní foto) | Foto: Jana Kosová | Zdroj: Český rozhlas

Petici za navrácení ředitele Žižky do funkce podepsalo zhruba 700 z 1100 zaměstnanců dobřanské psychiatrické nemocnice.

„Zastáváme se ho proto, že je to skvělý odborník po medicínské stránce. Je to skvělý manažer, velice dobře rozumí ekonomice i právu,“ popsala primářka a členka petičního výboru Eva Navrátilová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petici za navrácení ředitele psychiatrické nemocnice v Dobřanech Vladislava Žižky do funkce podepsalo zhruba 700 z 1100 zaměstnanců

„Na druhou stranu je strašně lidský, proto se všichni od uklízeček přes topiče naštvali. Není to v tuhle chvíli boj lékařů, že by se řeklo, že doktoři drží při sobě. Za tím ředitelem tady stojí opravdu všichni zaměstnanci,“ dodala.

Tragický případ v Horní Bříze podle ní ukázal na chyby v systému. Nemocnice postupovala podle zákona.

„Trváme na tom, že léčebna nijak nepochybila, což byl závěr i ministerské komise. Domníváme se, že odvolání ředitele byl pouze politický tah. Ta tragédie je strašná, ale léčebna za ni nenese vinu,“ uvedla Navrátilová.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD respektuje prý názor zaměstnanců. Zároveň ale nemůže dopustit, aby byli z léčby propuštěni vyšinutí jedinci, kteří budou vraždit. Příští čtvrtek se má přímo v Dobřanech sejít se zaměstnanci nemocnice.

„Pan ministr včera skutečně přijal zástupce s peticí z dobřanské léčebny, hovořil s nimi a pojede tam na návštěvu. Nicméně na jeho rozhodnutí o odvolání ředitele dobřanské léčebny tato petice nic nemění,“ řekla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Stávková pohotovost i výpovědi

Pokud ministr požadavky petice nevyslyší, jsou podle Evy Navrátilové zaměstnanci nemocnice připraveni zahájit stávkovou pohotovost a podávat výpovědi. „Do návštěvy pana ministra nic z toho zavádět nebudeme, ale v podstatě na závěrech petice trváme,“ vysvětlila primářka Navrátilová.

S obavami sleduje vývoj v psychiatrické nemocnici také starosta Dobřan Martin Sobotka. „Není kompetencí města zasahovat panu ministrovi do personální politiky, ale léčebna je významný zaměstnavatel, tudíž jakákoliv nejistota je špatná,“ upozornil Sobotka.

„Víme, že pan Žižka jako manažer tam vnesl pořádek, přinesl tam peníze z evropských fondů. Léčebna svítí novotou a lidé, zaměstnanci léčebny, jsou nervózní, protože předpokládají, že pokud nepřijde kompetentní nástupce, může se stát, že se nemocnice propadne do velkých problémů,“ doplnil starosta Dobřan Martin Sobotka.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme