Český traumatým se po měsíci vrátil z Nepálu do Prahy

Čeští lékaři, zdravotní sestry a hasiči přiletěli z Nepálu do Prahy. Takzvaný traumatým pomáhal v zemi 29 dní po dvou silných zemětřeseních. Za celou dobu ošetřili přes tisícovku zraněných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traumatým, který ošetřoval zraněné po zemětřesení v Nepálu, je zpátky v Česku

Traumatým, který ošetřoval zraněné po zemětřesení v Nepálu, je zpátky v Česku | Foto: Jaroslav Gavenda

Záchranáři vystoupili na Letišti Václava Havla v pracovních oděvech. Kolem krku měli bílé šály, takzvaný khatag, které jim lidé v Nepálu dali jako poděkování za pomoc.

„Dostali jsme tento šátek a namazali nám obličej nějakou křídou,“ popsal jeden z hasičů Petr Novák.

Záchranáři působili ve městě Melamči, které leží asi 40 kilometrů severovýchodně od nepálské metropole Káthmándú. Na místě nechali většinu svého vybavení, který je v Nepálu potřebný.

„Zůstávaly tam veškeré stany, zdravotnický materiál spotřebního rázů a léky. Všechno formou humanitární pomoci, protože nemělo smysl to tahat zpátky,“ vysvětlil Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze přistálo letadlo s českým traumatýmem. Záchranáři se po měsíci vrátili z Nepálu. Na místě byl reportér Jaroslav Gavenda

„Když jsem viděl, v jakých podmínkách ošetřují venku ve stanech, tak naše zařízení bylo pro ně přepych. Péči, kterou jsme jim poskytovali, pro ně byla mnohdy nadstandardní. I pacienti, kteří u nás zůstali ležet, měli péči takovou, která je u nás v polních podmínkách adekvátní, ale kterou by na tom místě nedostali,“ řekl doktor Petr Nestrojil.

Za dobu svého pobytu záchranáři ošetřili přes 1131 zraněných. Denně tak ošetřili třicet až čtyřicet pacientů. Léčili hlavně zlomeniny, pohmožděniny a řadu dalších zranění.

„Vyjížděli jsme téměř denně do terénu, sami si vyhledávali poraněné a v terénu je ošetřovali. Tam ta pomoc byla nejužitečnější, protože lidé to k nám mnohdy měli dvě tři hodiny pěšky. Cesty byly rozbité, my jsme jezdili deset kilometrů dvě hodiny autem,“ přiblížil práci v Nepálu Nestrojil.

Traumatým, který ošetřoval zraněné po zemětřesení v Nepálu, je zpátky v Česku | Foto: Jaroslav Gavenda

Lékaři ale neřešili pouze zranění, která přímo souvisela se zemětřesením. Lidé za nimi chodili i s dalšími zdravotními problémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český traumatým se po měsíci vrátil z Nepálu do Prahy. Situaci v zemětřesením postižené zemi přiblížil vedoucí traumatýmu Petr Vodička

„Poslední dobou to byly propíchnuté nohy od hřebíků, jak se ti Nepálci snaží vytahat z těch svých příbytků dřevo nebo oblečení, co jim tak zbylo. Nikde jinde v Asii jsem neviděl takové množství lidí, kteří by neměli ani obuv, chodí bosi,“ uvedl už dříve hasič Oldřich Klégr.

Záchranáři se shodli, že jim práci ztěžovala především vedra kolem 40 stupňů Celsia ve stínu a také prach. Situaci v zemi by mohlo ještě více zkomplikovat období monzunových dešťů, které Nepálci v blízké době očekávají.

„Další pomoc je potřeba, protože se blíží monzunové období. Lidé si vytvářejí přístřešky, distribuují se stany a čeká se na příchod dešťů, v jejichž důsledku se pravděpodobně zřítí další budovy. Naštěstí neobydlené, ale dojde k blokaci cest,“ upozornil vedoucí traumatýmu Petr Vodička.

Pacienti českcýh lékařů v Melamchi | Foto: Ľubomír Smatana

V důsledku přírodní pohromy, která se svým rozsahem a počtem obětí stala nejhorší katastrofou v moderní historii země, zemřelo téměř devět tisíc lidí. Přes 18 tisíc bylo zraněno a stovky tisíc Nepálců připravilo zemětřesení o střechu nad hlavou.

První zemětřesení zasáhlo Nepál 25. dubna a už 1. května začal na místě neštěstí pomáhat český tým tvořený devíti lékaři, deseti zdravotními sestrami, 14 hasiči a jedním tlumočníkem.

V polovině května po druhém silném zemětřesení se část týmu obměnila a letoun, kterým posily dorazily, přivezl i zásoby, léky a humanitární pomoc.

Nepál - zemětřesení | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda, Anna Jadrná, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme