ODS je podle Fialy ‚v cajku‘ a chce jednu sazbu daně 19 procent

Občanští demokraté chtějí zavést jednu sazbu daně pro DPH, lidi i firmy. Má být 19 procent. Vyplývá to z priorit programu, které dnes ODS zveřejnila na kongresu v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala | Foto: Filip Jandourek

Podle předsedy ODS Petra Fialy by se měly také zrušit tři druhy daní - z nemovitosti, nabytí nemovitosti a silniční daň. Odstranit by se podle něj měly také některé daňové výjimky. Placení daní by to prý zjednodušilo a zpřehlednilo.

„Naším programovým cílem zůstává jedna DPH ve výši 15 procent. Jako první krok navrhujeme snížení základní sazby z 21 na 19 procent,“ upřesnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru na kongresu ODS zachytila reportérka Lenka Jansová

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO to považuje za populismus. „Když byla ODS u moci, tak navyšovala daně. Je to takové populistické plácnutí, já tyhle návrhy neberu moc vážně.“

Petr Fiala na začátku kongresu zkritizoval vládu. Premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD i vicepremiéra Andreje Babiše z hnutí ANO a prezidenta Miloše Zemana. Toho hlavně za zahraničí politiku. Strana řeší i své hospodaření.

„ODS jsme dali do pořádku, ODS je v cajku, platíme naše dluhy, dobře hospodaříme, letos jsme připravili přebytkový rozpočet, který naplňujeme,“ řekl Petr Fiala.

Na kongres můžou přijet všichni členové, ale musí zaplatit poplatek patnáct set korun. Sál nebyl ani zdaleka plný, volných míst byly podle odhadu reportérky Českého rozhlasu desítky. Delegátů přijelo přes sedm set.

Pták neletí doleva, ale nahoru

Občanští demokraté také představili nové logo strany. Na modrém pozadí je bílý nápis ODS. Nad písmenem S zůstává stylizovaný pták, ale má jiný tvar, jednodušší než dosud.

Nové logo ODS | Foto: Filip Jandourek

„Nejenom modrá, ale i pták byl zachován. Jen dostal modernější podobu a neletí doleva, ale vzhůru, jako celá ODS. Mějte ho rádi a zůstaňte nadále věrni naší značce,“ řekl předseda Fiala.

Strana chce také zjednodušit přijímání nových členů a plánuje institut takzvaného podporovatele. To jsou lidé, kteří s ní sympatizují, chtějí být aktivní, ale nechtějí do ní vstoupit.

ODS - historie strany | Foto: Český rozhlas

Igor Maňour, Lenka Jansová, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme