Prezident Zeman zve do Lán členy vlády i ekonomy. Chce sjednotit názor na přijetí eura

Prezident Miloš Zeman si pozval do Lán premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD, ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO, guvernéra České národní banky Miroslava Singera a člena rady centrální banky Jiřího Rusnoka. Chce s nimi diskutovat o možném zavedení eura v Česku. Široká debata by podle Zemana mohla změnit názor veřejnosti, která euro ze 70 procent odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro pokračuje v hlubokém propadu

Euro pokračuje v hlubokém propadu | Foto: Fotobanka RGBStock

„Doposud se k tomu vyjadřovali jednotliví političtí hráči. Pan prezident by byl velmi rád, aby se vyjasnily názory a společně se nalezlo stanovisko České republiky,“ řekl o schůzce, kde by politici měli mluvit o možném přijetí eura, mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory vrcholných českých politiků na přijetí eura shrnula Zuzana Petráňová

„Protože taková debata na rozdíl od intervencí České národní banky třeba u nás de facto vůbec neprobíhá. Objevují se absurdní argumenty, jako třeba zrušení směnáren,“ konstatoval už dříve prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD upozornil na to, že koaliční strany se zatím na konkrétním termínu nedohodly. Nezmění to podle něj ani debata v Lánech.

„Teoretický reálný termín pro Českou republiku se může pohybovat někde kolem roku 2020, ale bude to vyžadovat širší shodu na politické scéně,“ odhadl.

„Já vnímám iniciativu prezidenta republiky jako snahu k té širší shodě dospět. A pravděpodobně takovýchto debat bude ještě více a myslím, že to je užitečné, abychom o přijetí eura začali v naší zemi více mluvit,“ dodal.

Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO státní rozpočet není na přijetí evropské měny připravený.

„Náklady, které by nás to stálo, jsou obrovské a dneska v případě, že by Řecko zbankrotovalo, tak nikdo ani neví, kolik by ty jednotlivé státy za něj musely platit.“

Guvernér České národní banky Miroslav Singer je dlouhodobým odpůrcem zavedení eura v Česku. Podle něj je rozhodnutí o vstupu do eurozóny nutné přijmout tři roky předem a současná vláda to údajně neudělá.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme