Mužů, kteří čerpají takzvanou mateřskou, v Česku přibylo

V Česku přibylo mužů, kteří čerpají od státu takzvanou mateřskou. Ukazují to nejnovější data České správy sociálního zabezpečení. Za první čtvrtletí letošního roku jde o téměř dvě stovky otců. Stát chce podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD muže v domácnosti v budoucnu podporovat ještě víc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina. Ilustrační foto

Rodina. Ilustrační foto | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

„My bychom se rádi vrátili k zavedení jakési otcovské dovolené. V tomto případě by se jednalo o dávku nemocenského pojištění,“ řekla Marksová.

Uvažuje se zatím o jednom týdnu nebo deseti dnech, které by strávil otec se ženou, která je na mateřské dovolené. Ministryně chce téma otcovské dovolené probrat s ministerstvem financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké podmínky mají muži, kteří se rozhodnou zůstat doma s dětmi, a co je k tomu často vede, zjišťovala Petra Benešová

O děti se stará v posledních letech stále více mužů. Částečně to ilustrují nejnovější data České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

„V prvním čtvrtletí letošního roku nově čerpalo peněžitou pomoc v mateřství 179 mužů. V porovnání se stejným obdobím roku 2014 jejich počet narostl, a to o 36,“ popsala mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

„Během posledních pěti let muži nejvíce čerpali tuto dávku v roce 2011,“ dodala.

Muži zůstávají v domácnosti například kvůli tomu, že vyjdou vstříc partnerce, která nechce přijít o dobře rozjetou kariéru. Mohou také zhodnotit, že manželka vydělává více peněz a je tak lepší žít z jejího platu. Vede je k tomu i touha zůstat s dětmi.

„Žena, která je lékařka, už se chtěla vrátit do oboru, aby nepřišla o svoji erudici, vzdělanost. Takže to bylo to hlavní rozhodnutí,“ popsal svůj důvod Václav, který zůstává doma se synem. Do práce tak chodí jen na dva dny v týdnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová byla hostem Ranního interview Radiožurnálu

Je ale také možné, že mezi otci ve statistikách jsou i ti, kteří mají na sebe peněžitou pomoc v mateřství jen napsanou. Přitom si nadále vydělávají jako osoba samostatně výdělečně činná nebo chodí na brigádu. Doma s dítětem současně zůstává matka.

Střídání rodičů u dětí a zapojení otců do péče podporují v Evropě hlavně skandinávské země.

„Část rodičovské dovolené je tam určena jen druhému z rodičů, a když si to ten rodič nevybere, tak ta část propadne,“ popsala ministryně Marksová.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme