EU zneužila seznam s nežádoucími osobami k politickému divadlu, tvrdí Moskva

Ruská státní média obvinila Evropskou unii, že zneužila seznam osob se zakázaným vstupem do Ruska k politickému divadlu. Vysoký představitel ruského ministerstva zahraničí řekl, že ruské úřady předaly svou černou listinu Evropské unii jako výraz důvěry. Seznam lidí, kteří v Rusku nejsou vítáni, ale unikl do médií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Wikimedia Commons, CC BY 3.0, Kremlin.ru

Podle Moskvy přitom šlo o reakci na žádost evropských partnerů, kteří chtěli vědět, kdo konkrétně na černé listině je. Ruskému ministerstvu zahraničí je velmi líto, že tato informace nezůstala důvěrná, podobně jako v případě amerického seznamu a ruské odpovědi na něj.

Lidé, kteří jsou na černé listině, se v očích Ruska provinili tím, že hlasitě a ostře kritizovali anexi Krymu a ruskou politiku vůči Ukrajině. Většinou nejde o lidi spojené s vysokou výkonnou politikou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci Moskvy na zveřejnění seznamu nežádoucích osob zaznamenal zpravodaj Martin Dorazín

Existence listiny vyvolala mezi evropskými politiky pobouřené reakce. Podle švédské ministryně zahraničí Margot Wallströmové má Rusko sice právo takový seznam vydat, Švédsko ale bude požadovat u konkrétních jmen vysvětlení ruských motivů.

Stejně budou postupovat i další evropské země. Německé ministerstvo zahraničí už včera uvedlo, že osm Němců, kteří jsou na seznamu, má právo dozvědět se oficiální důvody, proč jim Rusko odpírá vstup do země.

Zákaz vstupu do Ruska má 89 Evropanů, mezi nimi jsou také čtyři Češi. Má jít o politiky TOP 09 Karla Schwarzenberga a Marka Ženíška, europoslance Jaromíra Štětinu a bývalého eurokomisaře Štefana Füleho.

„Jde o jednostranný krok ruské strany, kterému ČR nerozumí a nevidí pro něj opodstatnění. Budeme požadovat od Ruské federace vysvětlení a zároveň budeme postup koordinovat s našimi unijními partnery,“ reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Moskva zatím sankční seznam oficiálně nekomentovala. Ruská státní agentura TASS pouze napsala, že seznam je odpovědí na sankce Evropské unie uvalené za anexi ukrajinského Krymu.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme