Mobilní aplikace láká turisty z celého světa do Plzeňského kraje

31. květen 2015

Region se rozhodl posílit svou pozici turistické destinace. O větší pozornost případných návštěvníků bojuje s konkurencí řadou novinek.

Téměř 570 tisíc turistů navštívilo loni Plzeňský kraj. Je to o 1,5 procenta více než předloni. Mezi nejčastějšími návštěvníky jsou lidé z Německa, Ruska a Slovenska. Stoupá ale také zájem Asiatů.

Kromě historických a kulturních památek je pro ně největším lákadlem pivo a také příroda. Letos hodlá kraj přilákat ještě víc turistů, pro místní i cizince proto připravuje na letošní sezónu hned několik novinek.

„Nechali jsme natočit na dvě stě virtuálních prohlídek, jsou to prohlídky turistických cílů, jak interiérů, tak exteriérů. Jsou v tom zahrnuté zámky, muzea, rozhledny, prostě spousta turistických cílů, které jsou krásné v Plzeňském kraji," shrnula vedoucí oddělení cestovního ruchu Ilona Šnebergerová.

Virtuálně si tak lidé mohou projít například Mariánskou Týnici, Západočeské muzeum nebo Muzeum loutek. Další novinkou jsou pak mobilní aplikace v osmi světových jazycích, které představují zhruba stovku nejvýznamnějších atraktivit regionu. Zobrazit si je může kdokoliv, kdo si aplikaci stáhne. Může si navíc i naplánovat výlety po Plzeňském kraji.

„Je to takový mapový podklad, který si mohou zoomovat a tam jsou piktogramy, na které když si kliknou, tak se zobrazí ta daná památka nebo cíl," popsal aplikaci Filip Beránek z plzeňského hejtmanství.

Zájem turistů chce Plzeňský kraj vzbudit i na EXPU v Miláně

Turisty má do regionu nalákat i nově natočený filmový spot o Plzeňském kraji a také nové barevné prospekty, ve kterých jsou popsány top lokality, cíle a zajímavosti v regionu. Jsou mezi nimi historické skvosty, příroda ale i tradice a gastronomie.

„Tento prospekt je prozatím vydán v češtině, v němčině a v angličtině. Takovou zkrácenou verzi jsme udělali speciálně pro čínský trh. Je to materiál, který byl vytištěn přímo v Číně a distribuuje se do místních cestovních kanceláří," upřesnila Ilona Šnebergerová.

Na konci června se bude Plzeňský kraj prezentovat také na světové výstavě EXPO v italském Miláně. Tam lidé uvidí model Mariánské Týnice jako prezentaci baroka a architekta a stavitele Santiniho, který má italské kořeny.

Z Chodska i z Plzně přijedou krojované soubory, které zahrají, zatančí a zazpívají. A návštěvníci se mohou těšit i na spoustu interaktivních prvků. Další zajímavosti pak představí i veletrh cestovního ruchu ITEP 2015. Letošním tématem bude filmová turistika.

Virtuální prohlídky najdete na turistickém portálu Plzeňského kraje: www.turisturaj.cz. Aplikace je ke stažení na: www.phonemaps.cz.

autoři: mkl , sch
Spustit audio