Památku zahynulých horolezců v Peru vzpomněli přímo na místě i kolegové z Liberce

31. květen 2015

Rodiny a kamarádi účastníků Expedice Peru 70 si dnes (31.května) připomínají smutné výročí. Uplynulo 45 let od tragické smrti čtrnácti československých horolezců při rozsáhlém zemětřesení pod nejvyšší peruánskou horou Huascarán.

Nedostal v práci dovolenou, a to mu zachránilo život. Lékař Leoš Chládek z Liberce se chtěl před 45 lety zúčastnit expedice na nejvyšší peruánskou horu Huascarán /huaskarán/. Ta nakonec skončila obrovskou tragédií. Kamenná a sněhová lavina zasypala základní tábor horolezců. Na místě zahynulo i čtrnáct československých horolezců.

„Po roce 1968 mohli lidé volněji cestovat, a proto se všichni horolezci snažili dostat do hor ve světě. Protože do té doby se mohlo jezdit jen v oblasti socialistického tábora, tedy maximálně na Kavkaz,na Pamir apodobně,“ říká Leoš Chládek.

Proto se i on s nadšením přihlásil nejprve na výstup na osmitisícovou Annapurnu v Himálaji. Krátce po návratu dostal nabídku jet i na expedici PERU 70, V nemocnici už mu ale nedali dovolenou, a tak jel za něj náhradník Svatopluk Ulvr. Ten spolu s dalšími horolezci včetně známého fotografa Viléma Heckela našel smrt v lavině kemnů a sněhu pod téměř 000 metrů vysokým Huascaránem.

„Obrovské zemětřesení,při kterém zahynulo asi 70 tisíc lidí a ta nejpostiženější oblast byla kolem měst Yungay a Huaraz a v tom místě se pohybovali právě naši horolezci," říká po 45 letech s velkým dojetím manželka jednoho z horolezců Milada Raslová, která se později s ostatními pozůstalými na osudné místo vydala. „Měli tam základní tábor a chystali se na výstup. Museli překonat problémy spojené se smrtí svého kolegy Ivana Bortela, který zahynul po třicetimetrovém pádu pár dní předtím. Zem se začala třást v době, kdy byli u nádherného jezera Llanganuco.“

Právě tam je památník. Právě tam se 31. května vždy koná veliká sešlost, takzvané Santo campo, Svaté pole. „Tam jsme si každý našel kamínek,na koho budeme vzpomínat,pak se tam zpívalo a bylo to hezké,“ dodává Milada Raslová.

Ze vzpomínkové akce na tragickou expedici PERU 1970.jpg

Před pár dny se vrátila z Huascaránu horolezkyně Blanka Nedvědická. Moc ji potěšilo, že se místní lidé o památník starají, některé menší pomníčky tam přibyly, za uplynulá desetiletí tam našli při výstupech smrt další horolezci.

„Když jsme tam přijeli, byly tam dvě české vlajky, takže jsme tam další přidali, trošičku jsme to tam uklidili, zapálili svíčky a uložili českou hlínu z vyšehradského hřbitova,“ popsala poslední návštěvu českých horolezců v Peru před několika dny Blanka Nedvědická.

Smrt československých horolezců pod Huascaránem 31. května 1970 zůstává stále největší tragédií českého horolezectví. Na jejich počest přejmenovali pořadatelé legendární lyžařské Jizerské padesátky závod na Memoriál expedice Peru.

Spustit audio