Prostějovská opozice vyzvala primátora a náměstka k rezignaci

31. květen 2015

Problémy kolem stavby nákupní galerie v centru Prostějova pokračují. Rozsudek okresního soudu označil smlouvu mezi investorem - společností Manthellan - a městem za neplatnou. Opozice teď žádá hlavy vedení města. Strany to uvedly ve svém prohlášení. Rezignaci by podle nich měl zvážit primátor i jeho náměstek.

Vyvodit osobní důsledky by podle prostějovské opozice měl primátor města Miroslav Pišťák z ČSSD a jeho náměstek Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko.

Oba dva se totiž podle Aleše Matyáška z TOP 09 aktivně podíleli na prosazovaní smlouvy, která je podle soudu neplatná. Za vinu jim opozice klade i to, že nevyslyšeli protesty občanů.

„Samozřejmě, že v tom velkou roli hraje vedení města. Sám pan primátor, sám pan náměstek, který byl tehdy prvním náměstkem, to znamená, že to byli dva statutáři, kteří mohli město vyvázat z nějaké právní nejistoty. O tom jsme tenkrát mluvili, ale bohužel celým tím obdobím se táhla snaha, sby se ty věci neřešily“ říká Matyášek a dodává, že tím oba čelní představitelé města ztratili svůj morální kredit zastupovat občany města Prostějova.

Také podle Hany Naiclerové z hnutí ANO by vedení města mělo nějaké důsledky z prohraného soudu vyvodit. Především pak nepodávat odvolání: „Bylo zvoleno občany a v zájmu občanů je, aby tato smlouva byla řešena, aby byla vyhlášena jako neplatná, aby se město nadále neúčastnilo a odvolání nepodávalo,“ myslí si Naiclerová. Podle náměstka primátora Jiřího Pospíšila z hnutí Pévéčko ale k rezignaci není důvod a opozice celý konflikt zbytečně zveličuje.

„Žádat rezignaci, to je určitě jejich právo. Hysterie, kterou opozice spouští tady kolem tohoto problému, je podle mého mínění neskutečná. Zdá se mi, že je to taková nafouknutí bublina. Pokud okresní soud rozhodl tak, jak rozhodl, tak samozřejmě jsou ještě další stupně soudu, které se mohou na tu záležitost dívat zcela jinak,“ reaguje Pospíšil s tím, že vedení radnice vyčkává na doručení rozsudku, aby mohlo zvážit své další kroky.

autor: tas
Spustit audio