Tipy pro volný čas

13. srpen 2016

Kam vyrazit za kulturou a zábavou? Tady jsou naše tipy:

V sobotu odpoledne se na vás těšíme na obecní veselici Českého rozhlasu Olomouc za DPS v Lipové Lázních. Vystoupí skupiny Domino, ZíZí Top, Czech Revival Band, Atom Rock ze Zábřehu. Těšit se můžete také na zumbu, tombolu a skákací hrad. Moderuje Zora Ježková. Začínáme v 15 hodin.

Od sobotního rána probíhá na Korunní pevnsůstce u olomouckých Bezručových sadů pétanque turnaj s mezinárodní účastí s názvem Mozartovy koule. Název pořadatel zvolil jako upomínku na olomoucký pobyt slavného skladatele. Cenou pro vítěze jsou také počítadla zhotovená 3D tiskárnou. 3D tiskárnu v akci si zase můžete prohlédnout ve vědeckém muzeu Pevnost poznání přímo v areálu.

Pétanque turnaj Mozartovy koule na Korunní pevnůstce

Ti nejstatečnější šermíři a bojovníci se utkají o víkendu na zámku Plumlov. V sobotu tam totiž začíná šermířský festival Přichází pan Jan z Pernštejna. Chybět nebude lukostřelba, draví ptáci nebo dobový jarmark. Program na zámku potrvá v sobotu i v neděli od 10 do 18 hodin.


Amatérští muzikanti z Prostějova se představí v sobotu v kempu Žralok u Podhradského rybníka nedaleko Plumlova. První ročník Hudební sešlosti tam začne v 15 hodin.
Historické vozy se v neděli vydají na bezmála 50 kilometrů dlouhou trasu z lázní Skalka do lázní Slatinice. Dvanáctý ročník Rallye na pohodu startuje v 10 hodin. O půl jedenácté veteráni přijedou do zámecké zahrady v Čechách pod Kosířem, kde budou k vidění až do 12 hodin.

Zámek v Náměšti na Hané bude až do neděle plný barev a vůní. Během čtyřdenní tradiční akce s názvem Květiny pro zámeckou paní ho totiž zdobí nejrůznější květinové vazby. Zítra se navíc můžete těšit na speciální večerní prohlídky, a to od 19 hodin.

Kam se o víkendu vydat s dětmi? Zkuste třeba hrad Šternberk. V neděli tam právě na ty nejmenší čekají speciální prohlídky. Chybět nebude půjčovna kostýmů nebo ukázky středověkých tanců. Prohlídky začínají v 9:30, 11 a ve 14 hodin.

Tancem napříč kontinenty - to je festival, který zítra rozhýbe Teplice nad Bečvou. Vystoupí na něm řada tanečních skupin z regionu. Těšit se můžete na flamenco, tango, sambu i další exotické rytmy. To vše na terase lázeňského domu Bečva od půl třetí odpoledne.

Spoustu zajímavých interpretů nabídne v sobotu multižánrový festival Letiště. Zahrají například kapely Noisy Pots , Ghost of You nebo Carpet Cabinet. Program začíná v 15 hodin na letišti Drahotuších.
Vzrušující atmosféru závodů chladnokrevných koní si užijete v sobotu ve Veselíčku. Na tamním ranči odstartuje v 9 hodin ráno oficiální kvalifikace na mistrovství České republiky v jedno a dvojspřeží.

Kejklířská trhová slavnost oživí v sobotu dopoledne Masarykovo náměstí v Jeseníku. Kromě dobového jarmarku se můžete těšit i na klaunské divadlo, hru na bubny a mnoho dalšího.
Přehlídku kapel z jesenických hor a podhůří nabídne v sobotu Chřástalfest na Rejvízu u Zlatých Hor. Představí se kapely Noe Roads, Real Deal, Od Podlahy a mnoho dalších. Akce začíná v 11 hodin na místní eko farmě.


Poněkud netradiční turnaj pořádá v sobotu sportovní areál Na Smrťáku v Jeseníku. Zasoutěžit si totiž můžete na desátém ročníku Mistrovství světa v hodu sněhovou koulí. Odstartuje v 15 hodin.

Už po třinácté ožije osada Pekařov nedaleko Hanušovic. V sobotu v 11 hodin tam přivítají poutníky z Velkých Losin a okolí a společně slavnostně zahájí Pekařovskou pouť. Její součástí bude i mezinárodní setkání flašinetářů. Těšit se můžete na řadu koncertů. Pouť ukončí nedělní vystoupení flašinetářů, a to v 10 hodin ve velkolosinské Ruční papírně.

Velká slavnost bude v sobotu v Malé Moravě. Fotbalové hřiště nabídne od 14 hodin bohatý hudební a zábavní program. Vystoupí například Jiší Schelinger Revival, Vladimír Hron nebo kapela Citron. Chybět nebude ani večerní ohňostroj.

Milovníci dechové hudby by si neměli nechat ujít nedělní koncert Záhorské kapely ve Štítech. Začne ve 14 hodin v tamním kulturním domě.

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.