Finno-Balkan Voices

1. červen 2015

Sbor Finno-Balkan Voices tvoří celkem osm zpěvaček, které navíc působí ve dvou samostatných skupinách - a sice v bulharském Vaya Quartetu a finsko-estonské sestavě Mamo Ensemble.

Členky Mamo ansámblu vystudovaly Sibeliovu akademii v Helsinkách, zatímco bulharské zpěvačky jsou absolventky akademie hudby, tance a umění v Plovdivu. Jejich první společný koncert se odehrál počátkem roku 2010 v Helsinkách z iniciativy Sibeliovy akademie, jedné z vůbec prvních hudebních škol, které do svého studijního programu zařadily lidovou hudbu.

03397962.jpeg

Spojovat hudbu Balkánu a Skandinávie je možná překvapivé, ale mezi styly severských zemí a Bulharska je řada paralel. Nepravidelné rytmy, typické pro Bulharsko, nacházíme například i ve Finsku, kde vytvářely doprovod starých epických příběhů. Podstatnou část repertoáru sboru tvoří lidové melodie buď z Finska anebo Bulharska - ale jsou tu i výjimky: následující píseň zkomponovala jedna ze severských členek ansámblu - a inspirovala se přitom vlivy z Bulharska.

Oporou kombinovaného finsko-balkánského ansámblu je specialistka na ženské sbory, profesorka Dora Hristova, která byla jednou z původních členek bulharského ansámblu známého pod francouzským názvem Le mystere de voix Bulgares.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Peperuda, Tsafti Mi Tsafti Bosilko, Maarojani, Läksin Minä Kesäyönä.

Spustit audio