Dvě britské banky prověří, jestli přes jejich účty nešly korupční platby šéfů FIFA

Dvojice velkých britských bank zahájila vnitřní šetření týkající se korupčního skandálu ve vedení FIFA. Barclays i Standard Chartered chtějí vědět, jestli přes ně nešly korupční platby obviněných funkcionářů Mezinárodní fotbalové federace. Obě banky figurují ve vyšetřovacím spisu americké FBI.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barclays Bank v londýnské čtvrti Enfield Town

Barclays Bank v londýnské čtvrti Enfield Town | Foto: Christine Matthews

Američtí vyšetřovatelé zatím netvrdí, že se Barclays, Standard Chartered a třetí britská banka HSBC dopustily nepravostí. Není ale vyloučeno, že se pro údajnou korupci ve vedení FIFA používaly účty bankovních domů.

V centru pozornosti jsou britská zámořská území, například Panenské ostrovy či Kajmanské ostrovy. Podle týdeníku Observer nastrčené firmy s účty na těchto místech organizovaly ilegální platby mezi 14 funkcionáři, které FBI zatím obvinila.

Přehrát

00:00 / 00:00

S dopadem korupčního skandálu FIFA na britské banky seznámil posluchače ČRo Zpravodaj Jiří Hošek

Týdeník zdokumentoval 2 platby z roku 2012 v souhrnné výši 1 milionu dolarů, z účtu HSBC v Hongkongu na účet Standard Chartered v New Yorku. Velmi pravděpodobně šlo o úplatky pro viceprezidenta FIFA Jeffreyho Webba.

Podle BBC by ale HSBC a Standard Chartered měly být právem nervózní. V posledních letech totiž zaplatily americkým regulátorům vysoké pokuty kvůli praní špinavých peněz a obcházení amerických obchodních sankcí.

Británie patří k nejhlasitějším kritikům současného vedení FIFA a odstoupení Seppa Blattera žádá i premiér David Cameron. Někdejší předseda představenstva Manchesteru United David Gill odmítl na protest proti Blatterově znovuzvolení funkci viceprezidenta FIFA.

Anglická Fotbalová asociace pak nevylučuje ani bojkot příštího mistrovství světa v Rusku. „Bylo by směšné pokoušet se jednat na vlastní pěst. My bychom bojkotovali MS, ostatní by nás pochválili, a tím by to skončilo. Do něčeho takového se musí pustit víc zemí, aby to mělo patřičný dopad,“ řekl šéf anglického fotbalu Greg Dyke.

Podle předsedy FA by iniciativa měla váhu, pokud by se domluvilo aspoň 10 velkých zemí. Německá média už informují, že Angličané vyzvali ke spolupráci právě tým aktuálních mistrů světa.

Švýcarské úřady minulý týden zadržely kvůli podezření z korupce šest funkcionářů FIFA včetně viceprezidenta Jeffreyho Webba a dalších představitelů severo i jihoamerického fotbalu.

O jejich vydání žádají Spojené státy, které viní celkem 14 lidí z uplácení a přijímání úplatků ve výši sta milionů dolarů.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme