Kvůli mýtnému pro cizince chce EK zahájit s Německem správní řízení

Evropská komise chce zahájit s Německem správní řízení. Německé mýtné pro osobní auta, které mají od příštího roku platit pouze cizinci, je podle komise diskriminační a porušuje evropské dohody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Placená kamionová doprava na Pražském okruhu

Placená kamionová doprava na Pražském okruhu | Foto: Tomáš Adamec

Evropská komise podle svého šéfa Jeana-Clauda Junckera bude spor řešit - pokud to bude nutné - i před Evropským soudem. Uvedl to pro německý deník Süddeutsche Zeitung.

Němečtí řidiči podle schváleného zákona mýtné platit nemusejí, protože už státu odvádějí poměrně vysokou daň za automobil. Německá vláda je proto nechtěla dále finančně zatěžovat. Tento dvojí metr německým sousedům stejně jako Evropské komisi vadí.

„Vláda v Berlíně dobře ví, že kdyby chtěla od německých řidičů další peníze na mýtném, tak by si proti sobě poštvala dost velkou část národa. Vymyslela proto obezličku, že mýtné je součástí daně za automobil,“ vysvětluje zpravodaj ČRo v Německu Pavel Polák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli mýtnému pro cizince chce Evropská komise zahájit s Německem správní řízení. Téma přiblížil berlínský zpravodaj Pavel Polák

Mýtné je projekt bavorské strany CSU, která ho ve vládě prosadila proti odporu koaličních partnerů.

„V Německu je projekt mýtného velmi nepopulární. Opozice ho kritizuje, ale i v koalici má více odpůrců než zastánců. Řada politiků i z vládních stran si přeje, aby Evropská komise tento zákon zastavila,“ dodává Polák.

Podle něj se skutečně může stát, že zákon v této podobě u Evropské komise narazí, a zevedení mýtného se tak oddálí.

„Komise bude chtít, aby mýtné platili i Němci, to německá vláda nedopustí. Pak by ale projekt mýtného skončil, to nedopustí bavorská CSU. Podle mě je velmi pravděpodobné, že se ministr dopravy za CSU Alexander Dobrindt bude snažit najít jiné, přesvědčivější obezličky. To bude znamenat oddalování mýtného. Můj odhad je, že se v první polovině příštího roku na německých dálnicích žádné mýtné platit nebude,“ odhaduje další vývoj zpravodaj ČRo.

Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme