Za kontaminaci vody v Dejvicích může porušení stavebních předpisů. Spolupracujeme s policií, tvrdí Petr Mrkos

Voda v pražských Dejvicích a Bubenči je v pořádku, obyvatelé Prahy 6 nemusí mít obavy, ubezpečuje Petr Mrkos, generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací.

V současné době se provádí 15 rozborů denně, a to i ve vnitřních rozvodech, zejména namátkovou kontrolou v domácnostech. „Abychom si byli jisti, že je voda v pořádku,“ vysvětluje Petr Mrkos v rozhovoru s Karolínou Koubovou. Všichni ti, kteří provedli proplach sítě chlorovanou vodou, podle něj můžou být naprosto v klidu.

Za kontaminací pitné vody v Dejvicích a Bubenči stojí zapomenutá slepá odbočka, která byla vybudována v rozhovoru se stavebními předpisy. Odbočka přitom nebyla zakreslena na mapě a samotný vodovod byl postaven pod kanalizačním sběračem, což je podle slov Petra Mrkose nepředstavitelné. Proto tvrdí: „Budeme spolupracovat s Policií ČR, abychom našli toho, kdo odbočku stavěl.“

Čtěte také


Informace o odškodnění obyvatel Dejvic a Bubenče najdete na stránkách Pražských vodovodů a kanalizací.

Pražské vodovody a kanalizace odškodňují ty obyvatele, kteří po požití kontaminované vody měli potíže. Zatím společnosti dorazilo 1318 žádostí. „Převážná většina refundaci dostane,“ potvrzuje Petr Mrkos.

Petr Mrkos, generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací

Praha 6 navíc požaduje plošné odškodnění. Lidé by podle radnice neměli měsíc platit za vodu. Jenže, jak připomíná Petr Mrkos, nejde jen o peníze, ale zejména o živelní událost, která by se podle něj mohla promítnout do vnímání kvality kohoutkové vody. „Snažíme se budovat kvalitu pitné vody, spousta restaurací servíruje vodu z vodovodu a pak přijde taková havárie,“ poznamenává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio