Bojíte se injekční jehly? Překonejte to a darujte krev s Českým rozhlasem!

2. červen 2015

Třeba jste už o dárcovství krve přemýšleli, ale nechali jste se odradit obavami z jehel a lékařského prostředí. Nebo jste si řekli, že nemáte čas. Jitka Kracíková, přednostka Transfúzního oddělení FN Královské Vinohrady, však ujišťuje, že i spousta z vás může vyhrnout rukáv a zapojit se tak do akce Daruj krev s Českým rozhlasem.

Za nedarováním krve přitom stojí často důvody, které Jitka Kracíková považuje podle svých slov spíš za bizarní. „Lidé se například bojí vpichu jehly, což je asi jejich nejčastější důvod k nedarování krve,“ vysvětluje. Jedinou možností je však dorazit do jednoho z odběrných míst a snažit se tento blok překonat. „Podle naší zkušenosti si lidé nestěžují na bolest ani na psychickou újmu,“ zdůrazňuje.

V České republice podle ní není nedostatek krve, ale nedostatek registrovaných dárců, kteří hrají důležitou roli po náročných operacích, kdy dojde nemocnici krev určité skupiny. „To je důvod, proč transfúzní oddělení potřebuje mít v registru hodně dárců, aby je pak vyzvalo k darování,“ přibližuje Jitka Kracíková.

Čtěte také

V Česku je proto registrováno jako dárce jen 1 % obyvatel. Ti znají svou krevní skupinu. Dále ji znají také maminky, které porodily. U zbytku lidí můžeme znalost jen tipovat. „Nejsem si jistá, že velké procento populace zná svou krevní skupinu,“ říká k tomu Jitka Kracíková. Přitom lékařům může tato znalost pomoci, jak sama uznává: „Je přínos, když víme, jakou krevní skupinu budeme potřebovat. Ale nikdy na znalost člověka úplně nespoléháme.“

Pokud jste prvodárce, můžete se rozhodnout pro jakékoliv transfúzní oddělení. To nemusí být ani v místě bydliště. „Prosili bychom, aby, když se pro jedno oddělení rozhodnete, abyste mu zůstali věrní,“ přimlouvá se Jitka Kracíková. Takzvané „cestování“ po transfúzních oddělení je totiž nevýhodné pro dárce i lékařská zařízení. Více informací o darování krve se dozvíte na stránkách akce Daruj krev s Českým rozhlasem.

Čtěte také

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.