Pilot Šonka zaletěl nejlepší výsledek kariéry, vítězství mu uniklo o 7 setin

Podruhé v kariéře mohl český akrobatický pilot Martin Šonka vystoupit v prestižní letecké sérii Air Race na stupně vítězů. V chorvatské Rovinji dosáhl ve slalomu mezi nafouknutými pylony druhým místem svého historického maxima. A mohlo být přitom ještě lépe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Šonka během letu v chorvatské Rovinji

Martin Šonka během letu v chorvatské Rovinji | Foto: Red Bull Contentpool

„Bavili jsme se o tom. Hned, jak jsme přistáli, jsme si gratulovali a měli jsme legraci z toho, jak těsné to bylo. Ačkoli je výsledek super, tak mě mrzí, že jsem o první místo přišel takhle těsně. Ale samozřejmě jsme spokojení i s druhým,“ okomentoval Martin Šonka své nejlepší umístění v Air Race.

Svého životního úspěchu dosáhl na své oblíbené trati v Rovinji, navíc před početným davem českých fanoušků. Na vítězného Rakušana Archa ztratil český pilot pouhých 7 setin sekundy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po nejlepším výsledku v kariéře mluvil s Martinem Šonkou reportér ČRo Michal Jurman

V náročných větrných podmínkách přitom celý víkend potvrzoval v Chorvatsku svůj cit pro letání v extrémních podmínkách. „Tím, že se otočil vítr o 180 stupňů, byla trať jiná a lidi s tím měli problémy. Zase byla o to zajímavější,“ vysvětlil český pilot.

Ve třetím závodě sezony tak Šonka konečně poprvé letos bodoval a rázem se vyšvihl na šesté místo celkového hodnocení. Zároveň své loňské maximum, tedy 3. místo z rakouského Spielbergu, dokázal ještě o jednu příčku vylepšit.

Od úspěchu v Chorvatsku se chce nyní rodák ze Dvora Králové odrazit i do zbytku letošní sezony Red Bull Air Race. Už 5. července ho čeká představení v Budapešti, a pokud Rovinj považoval za domácí závod, v Maďarsku jej bude podporovat zcela jistě ještě více českých leteckých fanoušků.

 

Pohled z kokpitu akrobatického speciálu pilota Martina Šonky, který o víkendu vybojoval v chorvatské Rovinji historické 2. místo v závodech série Red Bull Air Race. Gratulujeme!!!

Posted by S mikrofonem za sportem on 1. červen 2015

„Čeká nás spousta práce, testování a konečně i tréninku. Doteď jsme mezi závody nemohli trénovat, takže s letadlem hodlám trénovat a dostat ho víc do ruky. Budapešť je ještě o kousek blíž, lokace tam je strašně oblíbená. Létá se přímo v centru před Parlamentem,“ láká Šonka fanoušky k Dunaji.

V Maďarsku by rád potvrdil vzestupnou tendenci svých výsledků v nejrychlejší sérii motorsportu na světě. Po třetím a nyní už i druhém místě před ním zbývá poslední velká výzva: Poprvé od roku 2010, kdy do Red Bull Air Race vstoupil, závod této série vyhrát.

Český pilot Martin Šonka (vlevo) se raduje ze svého největšího úspěchu v Red Bull Air Race | Foto: Red Bull Contentpool

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme