Denník N se brání proti informačnímu embargu vlády, obrátil se na Ústavní soud

Slovenská vláda už téměř měsíc nekomunikuje s novináři Denníku N, který kvůli tomu dnes podal stížnost k Ústavnímu soudu. Tvrdí, že noviny mají nárok na informace a politici jsou povinni je poskytovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový slovenský Denník N

Nový slovenský Denník N | Foto: Kamila Schusterová | Zdroj: Český rozhlas

Slovenský premiér Robert Fico vyhlásil před několika týdny bojkot celostátního Denníku N.

Celá vláda se rozhodla, že nebude žádným způsobem komunikovat s novináři tohoto listu, a většina ministerstev rozhodnutí premiéra respektuje.

Na zaslané dotazy kvůli různým tématům žurnalistům Denníku N politici neodpovídají, a to ani na základě takzvaných infožádostí. Sám Fico pak ingnoruje otázky redaktorů na tiskových konferencích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenská vláda bojkotuje už měsíc Denník N, a nemluví proto s jeho novináři. List kvůli tomu dnes podal ústavní stížnost. Více Petr Vavrouška

Důvodem bojkotu je podle Fica dlouhodobé tendenční informování Denníku N o práci vlády a zesměšňování samotného premiéra, například na samolepkách pro čtenáře. Podle kabinetu se tak noviny přidaly k opozičním politickým subjektům.

Právo na informace

Šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný ale považuje rozhodnutí ignorovat novináře za absurdní a protiústavní, protože veřejní činitelé mají povinnost informovat média a nedělat mezi nimi rozdíly.

Vedení listu argumentuje tím, že vláda nemůže beztrestně porušovat právo a z daní placení úředníci nemůžou svévolně odmítnout komunikovat s médii.

Denník N si navíc stěžuje, že je dotčeno i jeho podnikání - noviny nabízí jako hlavní produkt informace a teď jim je vláda odmítá dát, což může list ekonomicky poškodit.

Robert Fico volby prohrál | Foto: Reuters

Vydavatel Denníku N Lukáš Fila by byl rád, kdyby Ústavní soud zrušil oficiální rozhodnutí vlády nekomunikovat s listem. Věří, že soud například vydá předběžné opatření, kterým do verdiktu nařídí vládě, aby novináře neignorovala.

„Doufám, že stížnost přispěje k vyřešení situace. Nejraději bychom byli, kdyby se to vyřešilo ještě dřív, než bude muset dojít k jednání před soudem nebo k rozhodnutí. Aby si vláda zkrátka uvědomila, že její postup není správný a začala standardně komunikovat,“ řekl Fila.

Robert Fico už v minulosti bojkotoval deník SME. Kvůli vstupu finanční skupiny Penta do jeho vydavatelství z něj odešlo několik desítek redaktorů a založili právě Denník N.

Petr Vavrouška, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme