Útočnice ze Žďáru nad Sázavou se bude léčit v detenčním ústavu

Soud dnes rozhodl o umístění útočnice ze Ždáru nad Sázavou do detenčního ústavu. Žena, která loni ve žďárské škole ubodala studenta Petra Vejvodu, by se měla v ústavu intenzivně léčit pod dohledem odborníků. Obhájkyně si ponechala třídenní lhůtu na možné námitky proti rozhodnutí soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před školou ve Žďáru nad Sázavou hoří svíčky, lidé vzpomínají na zabitého studenta

Před školou ve Žďáru nad Sázavou hoří svíčky, lidé vzpomínají na zabitého studenta | Foto: Hana Mikulincová

Teď je útočnice umístěna v psychiatrické nemocnici v Brně-Černovicích a má přikázanou ochrannou léčbu.

Umístění do detenčního ústavu navrhla státní zástupkyně na základě odborného posudku znalkyně v oboru psychiatrie Marty Holanové. Podle ní je nemocná žena v současném stavu okolí nebezpečná.

„Ochranná detence je potřeba tehdy, když ústavní psychiatrická léčba nemůže splnit svůj účel, a člověk je i tak na svobodě nebezpečný,“ uvedla Holanová.

Psychicky nemocná žena se dříve léčila v Opavě, z léčebny ji však pustili a měla se léčit ambulantně. Útočnice před soudem řekla, že jeden lék vysadila, protože jí nedělal dobře, lékařům to však neřekla a tvrdila, že se cítí v pořádku.

V detenci je podle Holanové jediná jistota, že se bude člověk řádně léčit v optimálních podmínkách a bude pod dozorem.

„Její stav je vážný a doposud se řádně neléčil,“ uvedla Holanová. Vysvětlila také, jak jedná člověk trpící schizofrenií. „Uvažuje ve vztahu k jiné realitě, trpí halucinacemi a bludy, je o nich nezvratně přesvědčen. Jedná s vědomím, že se jedná o objektivní realitu, a chce situaci, jak ji vidí, vyřešit,“ řekla Holanová.

Šestadvacetiletá žena útočila ve žďárské střední škole loni 14. října. Pobodala několik studentů i zasahujícího policistu. Jeden student zemřel, dvě dívky byly zraněny, další utrpěla psychický šok. Podle znalců nebyla útočnice v době činu příčetná a trpí schizofrenií. Státní zástupce proto už dříve zastavil trestní stíhání. Proti tomu se ohradili rodiče zabitého studenta, Vrchní státní zastupitelství v Olomouci však stížnost zamítlo.

Pokud se bude nemocná správně léčit, získá podle Holanové postupně vztah k objektivní realitě jako zdraví lidé a může žít jako ostatní. „Svého činu lituje,“ podotkla Holanová.

Matka útočnice novinářům řekla, že chce, aby žila dcera důstojně. „Tak jako si každý zaslouží. Je mladá a věřím, že se z toho dostane,“ řekla.

Byla proti tomu, aby dcera musela do detenčního ústavu, považuje to za krok zpět. Chtěla, aby zůstala v Černovicích, stejně jako chtěla i její dcera.

„Pro mě je strašně důležité, že si denně můžeme několik hodin telefonovat, že za ní mohu jezdit, že má svoje věci, že jí můžu přinést drobnosti,“ uvedla s tím, že se dcera za poslední měsíce „neskutečně zlepšila“.

Dodala, že jako matka bude vždycky při své dceři. „Ať se stalo, co se stalo, tak je prostě moje,“ poznamenala.

Podle soudce Martina Vrbíka je v případě žďárské útočnice ochranná léčba v detenci jediným řešením. Aby se v budoucnu předešlo podobným případům, je podle něj třeba zlepšit kontrolu duševně nemocných pacientů.

„Pokud by systém té kontroly byl nastaven nějakým rozumným způsobem, nemuselo by tak často k těmto excesům docházet a samozřejmě tohle je cesta. Je potřeba ten systém nastavit tak, aby ta kontrola podobných pacientů byla co nejoptimálnější,“ poznamenal Vrbík.

ČTK, Český rozhlas, Štěpánka Kadlečková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme