Kompenzaci za závadnou vodu žádá už 1318 lidí, radnice chce i plošné odškodnění

Praha 6 chce záruky, že se nebude opakovat problém se závadnou vodou. Po vodohospodářích radnice také chce plošné odškodnění pro obyvatele postižených čtvrtí. Do vody v Dejvicích a Bubenči se předminulý týden dostaly bakterie a viry, které stovkám lidí způsobily průjmová onemocnění. 32 tisíc obyvatel pak bylo bez pitné kohoutkové vody téměř týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Dejvicích a Bubenči si musí stále chodit pro pitnou vodu k cisternám

Lidé v Dejvicích a Bubenči si musí stále chodit pro pitnou vodu k cisternám | Zdroj: ČTK

Pražští vodohospodáři dostali už 1318 žádostí o odškodnění za závadnou vodu v pražských Dejvicích a Bubenči. Kvůli koliformním bakteriím a virům musely minulý týden vyhledat lékařskou pomoc stovky lidí, další stovky se pak léčily doma.

Podle ředitele Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petra Mrkose dostanou lidé odškodnění v průměrné výši pět tisíc korun. Kromě bolestného jim firma proplatí i vynaložené náklady na léčení.

Koliformní bakterie žijí v trávicím ústrojí různých živočichů včetně člověka. Pokud se vyskytují ve vodě, znamená to, že je znečištěna fekáliemi. Koliformní bakterie mohou způsobit průjmy, zvracení a nevolnost.

„Fyzická osoba může dostat víc než 5 tisíc korun, pokud prokáže, že má účty z lékárny, za taxi a podobně. Takže tam budeme k tomu ještě evidovat tyto vynaložené náklady,“ vysvětluje Mrkos.

Vedení radnice Prahy 6 chce ale po PVK plošné odškodnění za závadnou vodu. Vadí mu, že vodohospodáři slíbili bolestné jen lidem, kteří předloží lékařskou zprávu. Upozorňuje, že převážná většina obyvatel s onemocněním zůstala doma.

Radnice proto chce několikaměsíční snížení poplatků za vodné a stočné. Ředitel PVK Petr Mrkos řekl, že požadavek radnice zváží, upozornil ale na možné komplikace ve fakturování slevy.

„Narazí to na technické problémy, protože my kompenzaci formou snížení vodného a stočného budeme adresovat majitelům nemovitostí, kteří jsou ze zákona našimi zákazníky. Neumíme je dotlačit k tomu, aby kompenzaci potom rozfakturovali mezi jednotlivé spotřebitele,“ naznačil.

Trestní oznámení

Mrkos také informoval, že Pražské vodovody a kanalizace chtějí kvůli závadné vodě v Praze 6 podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Při průzkumu potrubí podle něj vodohospodáři odhalili zásadní vady, které vznikly při výstavbě vodovodního a kanalizačního systému.

„Průzkumem těch řadů, které sem vedou, jsme ještě zjistili, že vodovodní řad je uložen v rozporu se všemi předpisy pod kanalizačním řadem,“ popsal.

Trestní oznámení chce kvůli závadné vodě podat taky radnice Prahy 6.

Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme