Moskva hájí svůj seznam osob, které mají zakázaný vstup do Ruska

Kreml udivila reakce Evropy na sankční seznam 89 osob, které mají zakázaný vstup do Ruska. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina uvedl, že takovou odezvu nechápe. Ministr zahraničí Sergej Lavrov zase Evropskou unii obvinil, že zveřejněním důvěrného seznamu porušila etické normy. Zároveň ale obhajoval právo na ruskou odpověď.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

Lavrov upozornil, že na ruském odvetném seznamu jsou osoby, které nejaktivněji podporovaly státní převrat na Ukrajině, jehož výsledkem podle něj bylo pronásledování a diskriminace ukrajinských Rusů.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov prohlásil, že nelze zapomínat na to, co odvetným personálním sankcím předcházelo. Tedy seznamy ruských občanů, kterým západní země zakázaly vstup na své území.

Kvůli sankčnímu seznamu Moskvy si ministr Zaorálek pozval ruského velvyslance

Číst článek

Náměstek ministra zahraničí Alexej Měškov uvedl, že předání seznamů nemělo politické pozadí. Moskva tím prý jen chtěla do určité míry ulehčit život těm, kteří na seznamu figurují.

Nejvíce zástupců na seznamu má Polsko, je mezi nimi mimo jiné expremiér a bývalý předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Velké zastoupení pak mají i pobaltské státy. Ze známějších politiků je to třeba šéf zelených Francouz Daniel Cohn-Bendit, bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt nebo bývalý britský vicepremiér Nick Clegg.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme