Rusko padělalo satelitní snímky z místa havárie MH-17, tvrdí britský server Bellingcat

Ruské ministerstvo obrany údajně zfalšovalo satelitní snímky, které obviňují Ukrajinu z odpovědnosti ze sestřelení malajsijského letadla MH-17 loni v červenci. Tvrdí to nezávislý britský server Bellingcat, který se zabývá investigativní občanskou žurnalistikou, na základě analýzy komerčních satelitních snímků. Ruské záběry prý pocházejí z května. Kreml ale tvrdí, že jsou z července. Snímky prý navíc někdo digitálně upravil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Bellingcat ve čtyřicetistránkovém dokumentu rozebírá tiskovou konferenci ruského ministerstva obrany z 21. července loňského roku, tedy čtyři dny po havárii malajsijského Boeingu. Rusko tehdy na základě satelitních snímků tvrdilo, že tam Ukrajina měla svou protileteckou obranu.

Jenže snímky podle analýzy vůbec nepocházejí z července, ale z května, což je poznat při srovnání s komerčními satelitními snímky Google Earth. Ruské snímky prý navíc někdo digitálně upravil v programu Photoshop.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko podle analýzy nezávislého britského serveru Bellingcat falšovalo satelitní snímky z místa havárie MH17. Detaily zjišťoval Viktor Daněk

„Samozřejmě se dá poznat, že někdo zasahoval do digitální fotografie. Když se něco gumuje nebo překrývá, je v elektronické podobě poznat, jakým způsobem k tomu docházelo, protože ty nástroje po sobě nechávají nějaké stopy,“ říká internetový analytik Daniel Dočekal.

„Ale je potřeba si uvědomit, že kdyby šlo opravdu o nějakou dezinformační válku, tak se dají vyrobit fotografie, kde to poznatelné není,“ upozorňuje.

Server Bellingcat založil britský blogger Eliot Higgins z veřejných příspěvků a zabývá se různými digitálními analýzami. Mezi lidmi, kteří se zabývají občanskou žurnalistikou, je to poměrně známý web.

Vyšetřováním havárie bylo oficiálně pověřeno Nizozemsko, které svou závěrečnou zprávu zveřejní v říjnu. Kreml ji ale podle Karla Svobody, odborníka na Rusko z Univerzity Karlovy, může zpochybnit.

„Ruská taktika je od začátku taková, že neustále přestavují nové a nové pseudodůkazy o tom, kdo co sestřelil. Hlavním cílem je relativizovat závěrečnou zprávu Nizozemců. Protože už v tuto chvíli Rusové mohou říkat, že je to jedna z možných verzí a že to vlastně není tak úplně definitivní,“ naznačuje.

Nizozemští vyšetřovatelé v předběžné zprávě zatím potvrdili, že letadlo explodovalo ještě ve vzduchu po zásahu velkým množstvím střepin, což by ukazovalo na ruský systém BUK. Z odpovědnosti ale Nizozemci nikoho neobvinili. Při havárii malajsijského Boeingu zemřelo skoro 300 lidí.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme