Z přepáleného oleje umí vyrobit ekoplast. 'Technologický Oscar' putuje na VUT v Brně

Cenu agentury Frost & Sullivan za nejlepší evropskou inovaci převzali vědci z brněnského Vysokého učení technického. Přišli na to, že se z použitého fritovacího oleje dá s pomocí bakterií vyrobit ekologický plast. Česká biotechnologie najde využití třeba v lékařství či zemědělství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Losos ve fritovacím hrnci

Losos ve fritovacím hrnci | Foto: Petr Jindra

Podle vědkyně Ivany Márové je projekt jedinečný hlavně tím, že k výrobě plastů používá odpadní látky.

„Jak jsme testovali, tak jsme zjistili, že těm bakteriím nejvíc chutná odpadní fritovací oleje ze studentské menzy. Protože on obsahuje ty prvky, které ta bakterie potřebuje k růstu,“ přiblížila Márová.

Pro uvedení projektu do praxe hledala investorská firma vhodný trh, kde je použitého fritovacího oleje, nadbytek. Právě z těchto důvodů zvolila čínskou provincii Suzhou.

„V nové továrně se bude vyrábět pouze biopolymer. To znamená, výrobky se budou vyrábět na jiných místech. A my už jsme připraveni u nás v České republice spustit první výrobu, samozřejmě malosériovou, finálních aplikací v řádu měsíců,“ poznamenala Lenka Mynářová z investorské společnosti NAFIGATE Corporation.

kov, Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme