Jan Fingerland: Izrael se připravuje na válku na třech frontách

1. červen 2015

Chceš-li mír, připravuj se na válku, praví latinský klasik. Chceš-li maximum bezpečí pro zázemí, cvič svou civilní obranu, dodává izraelský generální štáb.

V Izraeli v těchto dnech probíhá gigantické cvičení, kterého se účastní obrovské množství lidí. Po celém Izraeli se budou převážet fiktivní ranění, vznikat stanová městečka a pobíhat lidé hledající kryty.

Toto cvičení řídí „velitelství pro zázemí“, což je ve státě, který má v nejužším místě méně než dvacet kilometrů, mimořádně důležitá složka armády. Izraelci zažívají podobná cvičení dost často a dost často si nacvičené postupy mohli vyzkoušet naostro.

Naposledy vloni v létě, kdy probíhala válka s hnutím Hamás v Gaze. Palestinským ozbrojencům se tehdy dařilo odpalovat rakety až do vzdálenosti desítek kilometrů od hranic s Izraelem.

Čím je tedy současné cvičení tak výjimečné? Zejména svým rozsahem a ještě více svým cílem. Má totiž zemi připravit na eventualitu, že Izrael bude napaden raketami ze tří stran.

Čtěte také

Izrael v posledním desetiletí zažil ostřelování jak z Gazy, tak ze severu, ze strany Hizballáhu. Toto libanonské hnutí už před několika lety vysílalo střely až k Haifě, ve snaze zasáhnout tamní ropné sklady.

Pokud by se mu to podařilo, mohlo to vést k stovkám obětí, protože přístav a jeho technické zázemí leží v bezprostřední blízkosti města. Hizballáhu se mezi tím podařilo obnovit své zásoby raket a dokonce je zvýšit na předválečnou úroveň.

Izraelští vojáci

Hizballáh je nyní díky Íránu vybaven střelami s mnohem delším doletem a větší ničivostí. O zvýšení doletu se snaží i Hamás, Islámský džihád a další organizace v Gaze. Jejich možnosti dovážet, ale i vyrábět rakety ovšem omezuje blokáda ze strany Egypta i Izraele.

Mezi palestinským Hamásem a libanonským Hizballáhem už několik let probíhá výměna znalostí a dovedností, například Palestinci měli více zkušeností z pouličního boje, zatímco Libanonci mají mnohem lepší know how v oblasti raket.

Čtěte také

Hovoří se i o tom, že se Hizballáh pokusí napodobit taktiku Hamásu, která využívá podzemní tunely pod hranicí s Izraelem jako nástroj překvapení.

Ze všeho nejvíce však Izraelce zaměstnávají právě raketové útoky, které mohou zemi značně paralyzovat. O možnosti, že se Izrael ocitne zároveň pod palbou z Gazy i z Libanonu, se hovoří už po nějaký čas.

Hizballáh například je značně znervózněn tím, že část svých sil váže v Sýrii v boji proti sunnitským extremistům a značně zesílil protiizraelskou rétoriku.

Do toho všeho kurdské oblasti napadá Islámský stát, operuje tu i šíitské hnutí Hizballáh podporované Íránem a svou roli hraje i Fronta an-Nusrá

Teď se přidává ještě nebezpečí útoku ze severozápadu, z oblasti Sýrie. Tam až do doby před dvěma lety pevně vládl prezident Bašár Asad.

Vůči Izraeli byl sice nepřátelsky naladěný, ale po několika válkách se pro Izrael stala Sýrie čitelným a pacifikovaným sousedem. (Asadova Sýrie raději používala pro útoky na Izrael libanonský Hizballáh a společnou syrsko-izraelskou hranici na Golanech nechávala klidnou.)

To se ovšem změnilo během poslední fáze syrské občanské války. V oblasti poblíž hranic s Izraelem se prosadilo několik povstaleckých skupin, mezi nimi i Džabhat an-Nusra, považovaná za obrozené křídlo Al-Káidy. Směrem na západ Sýrie se vydal také obávaný Islámský stát.

Pro Izraelce se tím zásadně změnily taktické i strategické kalkulace. Pokud se totiž podíváme na mapu dostřelu raket Hizballáhu i Hamásu, uvidíme, že v ohrožení je dnes už celý Izrael - žádné zázemí již neexistuje. Probíhající cvičení reaguje právě na tuto situaci.

Čtěte také

V úterý například budou obyvatelé izraelských měst dopoledne a potom znovu večer vyzváni předem ohlášenou sirénou, aby se co nejrychleji vypravili do nejbližšího krytu. Mají si tak nacvičit situaci, v níž bude nutné, aby vše proběhlo rychle a bez chaosu.

Vyzkoušen má být i nový systém informování občanů o blížícím se raketovém útoku pomocí textových zpráv. Zapojeni ale nebudou jen běžní lidé, ale také policie, zdravotníci, hasiči, místní úřady a další důležité prvky civilní obrany.

Na cvičení se budou podílet i námořní a pozemní síly a také letectvo. Součástí celé akce bude i nácvik uzavření mezinárodního letiště u Tel Avivu, které se vloni také dostalo na dostřel raket Hamásu, a musel na něm být zastaven provoz.

Maskovaní palestinští ozbrojenci z militantní skupiny Hamás

Cvičení se mělo konat už vloni, ale bylo odloženo kvůli škrtům v rozpočtu. Úsporami armáda argumentovala také tentokrát, když vysvětlovala, proč bude vhodnější uskutečnit cvičení za severu i jihu zároveň.

Protentokrát byly vynechány oblasti v blízkosti Gazy, a to na žádost tamních obyvatel. Ti jsou stále ještě traumatizováni loňskými událostmi. Vysvětlovat jim, co znamená siréna a kudy se běží do krytu, by stejně bylo zbytečné.

Naposledy tu zažili poplach minulý týden, když v blízkosti Gan Javne u Ašdodu dopadla střela Grad, vypálená zřejmě jedním křídlem hnutí Islámský džihád.

Spustit audio