Němeček v Dobřanech názor nezměnil. Na odvolání šéfa tamní léčebny trvá

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) trvá na odvolání ředitele dobřanské psychiatrie Vladislava Žižky. Názor na odvolání, proti němuž se v petici postavila většina zaměstnanců léčebny, ministr nezměnil ani po dnešní návštěvě Dobřan. Léčebna podle ministra neměla propustit muže, který následně ubodal knihovnici v Horní Bříze u Plzně. Zaměstnanci tvrdí, že léčebna nepochybila a v petici žádají navrácení ředitele do funkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická nemocnice Dobřany

Psychiatrická nemocnice Dobřany | Zdroj: ČTK

Dnešní návštěva byla pro zaměstnance překvapením. S ministrem byli dohodnutí, že přijede ve čtvrtek. O tom, že se návštěva uskuteční už dnes, se dozvěděli jen pár desítek minut před Němečkovým příjezdem.

„Musím říct, že ne na všem jsme se shodli,“ citovala ministra agentura ČTK. Lidé z petičního výboru podle něj trvali na tom, že postup léčebny byl naprosto v pořádku. „Já si to nemyslím,“ uvedl Němeček.

Podle něj měli lékaři možnost nedobrovolnou hospitalizaci potenciálně nebezpečného pacienta minimálně prodloužit.

Stávka zatím nebude

Zaměstnanci v petici, kterou kvůli odvolání Žižky sepsali, žádali navrácení ředitele do funkce. V opačném případě hrozí výpověďmi nebo stávkovou pohotovostí.

Podle primářky a členky petičního výboru Evy Navrátilové neustoupila ani jedna strana. Na stávkovou pohotovost ani výpovědi však zatím nedojde.

„Na tom, co bylo v té petici, si trváme, ale než uplyne ta lhůta, kterou jsme si dali na hledání řešení, nebudeme tyto kroky podnikat,“ řekla Navrátilová Českému rozhlasu.

Se zaměstnanci z Dobřan se prý ministr shodl na tom, že je žádoucí, aby se situace v této psychiatrické nemocnici zklidnila. Nabídl jim prý také, aby vyslali své zástupce do komise, která bude vybírat nového ředitele.

„Máme teď několik dnů na to, abychom se pokusili připravit nějaký plán na další chod nemocnice,“ podotkla Navrátilová.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme