Na čínské řece Jang-c-ťiang se bojuje o život stovek trosečníků z potopené lodi

Na jihočínské řece Jang-c-ťiang se potopila loď se 458 lidmi na palubě. Podle agentury AP se zatím podařilo zachránit 18 osob, bylo potvrzeno pět mrtvých a stovky dalších se pohřešují. Záchranáři věří, že alespoň někteří pasažéři jsou ještě na živu, uvěznění v trupu plavidla. Podle televize CNN je do záchranné akce zapojeno na 2 tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři pomáhají pasažérům, kteří byli uvezněni v trupu lodi. Mnoho lidí je stále nezvěstných

Záchranáři pomáhají pasažérům, kteří byli uvezněni v trupu lodi. Mnoho lidí je stále nezvěstných | Zdroj: ČTK

Loď plula po řece z východočínského Nankingu do středočínského Čchung-čchingu. Potopila se během silné bouře kolem půl desáté v noci místního času, nedaleko města Wu-chan v provincii Chu-pej.

Z potopené lodi se podle některých čínských médií podařilo vyprostit 12 lidí, některé zdroje mluví o třech desítkách zachráněných. Shodují se ale v tom, že je mezi nimi i kapitán lodi a hlavní lodní inženýr.

Na záběrech čínské stání televize je vidět, že se loď úplně převrátila a nad hladinou je vidět jen kousek spodní části jejího trupu. Kromě 47členné posádky bylo na palubě přes 400 čínských turistů, většina z nich ve věku 50-80 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záchranné práce u převrácené lodi na řece Jang-c-ťiang popsala Tea Parkanová

S jejich záchranou pomáhají i rybářské lodě a také dvě desítky potapěčů. Práci jim ztěžuje špatné počasí a také fakt, že se loď potopila v místě, kde hloubka řeky dosahuje 15 metrů.

Příčinou může být tornádo

Zachráněný kapitán médiím řekl, že se plavidlo ve špatném počasí dostalo do podmínek podobných cyklónu nebo tornáda a náhle se převrátilo.

Čínský státní rozhlas informoval, že se loď potopila během několika minut a nestihla ani vyslat nouzový signál.

Záchranné práce pokračují | Foto: ČTK

Při pátrání po pohřešovaných pomáhá asi deset lodí. Na místo nehody už zamířil i čínský premiér Li Kche-čchiang.

Loď patří společnosti Chongqing Eastern Shipping, která se zaměřuje na přepravu turistů. Plavidlo z roku 1994 mělo celkovou kapacitu 534 cestujících.

Na nejmohutnější čínské řece nejsou podobné nehody úplně neobvyklé. Jen tento rok přišlo na Jang-c-ťiang o život 22 lidí.

Na čínské řece Jang-c-ťiang se potopila loď s více než 450 lidmi. | Foto: ČTK

Čínští záchranáři vyrážejí k potopené lodi | Foto: ČTK

ČTK, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme