Jméno nového ministra školství oznámí premiér Sobotka v pátek, řekl šéf odborů

Jméno nového ministra nebo ministryně školství premiér Sobotka oznámí v pátek. Po schůzce s premiérem to řekl předseda školských odborů František Dobšík. Nový ministr nahradí Marcela Chládka z ČSSD, kterého premiér odvolal kvůli údajné šikaně zaměstnanců úřadu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Prezident Miloš Zeman návrh na Chládkovo odvolání ještě nepodepsal, nového šéfa rezortu ale už premiér vybírá.

Se školskými odbory probral, jak zajistit, aby Chládkův nástupce plnil, co vláda slíbila.

Podle Františka Dobšíka by nový šéf školství měl trvat na požadavku pět miliard korun do rozpočtu pro rezort navíc. Také proto, aby rostly platy:

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskutuje se už o možných kandidátech na post ministra školství po Marcelu Chládkovi, poznamenává Martin Karlík

„Je to spočítáno na 3,5procentní nárůst. My bychom samozřejmě očekávali o miliardu více, pokud se má učitel odrazit od průměrného platu.“

O tom, kdo resort místo Marcela Chládka povede, se spekuluje několik dní.

Z možných kandidátů potvrdil naplánovanou schůzku s premiérem zatím jen jeden - současný prorektor Univerzity Karlovy a poradce předsedy vlády pro školství, vědu a výzkum Stanislav Štech.

S premiérem Sobotkou se mají sejít dnes. Štech ale řekl, že nabídku vést resort zatím nedostal.

Mluvilo se také o dalších jménech, třeba o bývalé místopředsedkyni ČSSD Aleně Gajdůškové. Ta to označila za spekulace.

Stanislav Štech, prorektor pro rozvoj Univerzity Karlovy v Praze | Foto: Filip Jandourek

Padla i jiná jména, třeba jihočeské poslankyně ČSSD Vlasty Bohdalové, místopředsedkyně sociální demokracie Lenky Tesky Arnoštové, z mužů to pak je jméno náměstka ministra školství Petra Hulínského nebo poslance ČSSD Jiřího Zemánka.

Odbory jsou proti tomu, aby ministerstvo školství řídila jiná vládní strana než ČSSD. Objevily se také spekulace o výměně resortu s hnutím ANO.

Pro odboráře je také důležité, aby nový ministr zvýšil platy učitelům, zajistil více míst v mateřských školách a kvalitnější školství základní. Důraz také dávají na začleňování dětí se sociálním a zdravotním hendikepem do běžných tříd.

Školství teď dočasně vede ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Chládkova sestupující křivka

Práci Marcela Chládka ve funkci ministra školství přirovnává Bohumil Kartous ze společnosti EDUin jako stále sestupující křivku:

„Na začátku se jevil ještě jako stínový ministr poměrně zajímavě, měl řadu progresivních nápadů. Co říkal, dávalo smysl. S nástupem do úřadu došlo v některých věcech k obratu o 180 stupňů. Jeho angažmá se omezilo na obhajování zájmů některých lobbistických skupin, jako byl Svaz průmyslu nebo Asociace speciálních pedagogů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Školské odbory dnes jednají s předsedou vlády o novém ministrovi školství. O tématu mluví Bohumil Kartous z organizace EDUin

„Je trochu zvláštní, že jeho odchod souvisí pouze s jeho nevhodným morálním profilem, a ne s tím, že nedokázal reflektovat potřeby vzdělávání v 21. století,“ dodal.

Sobotka dal své čtvrteční rozhodnutí o konci ministra do souvislosti především s nařčením Chládka ze šikany vůči podřízeným. Uvedl, že z jeho pohledu přestal ministr splňovat přísné nároky, které spojuje s výkonem vysoké ústavní funkce člena vlády.

S informacemi o šikaně podřízených přišla Mladá Fronta Dnes, kterou ovládá podnikatel, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

Marcel Chládek se bránil tím, že se jedná o Babišův útok na jeho osobu. Když Chládek vystoupil před novináři se svou obhajobou, mimo jiné srovnával situaci ve svém resortu právě s Babišovým ministerstvem.

„Pokud někdo řekne, že odešlo devět lidí z devíti stovek, tak to nepovažuji za něco dramatického. Když se například podívá na ministerstvo financí, kde řádově odešlo 94 procent zaměstnanců, tak si myslím, že je to v daleko dramatičtějším stavu,“ srovnává situaci Chládek.

Babiš takové nařčení odmítá.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme