OBSE hlásí z východu Ukrajiny další incidenty, v Minsku začínají mírová jednání

V běloruském Minsku se bude opět řešit budoucnost Ukrajiny. Vyjednavači za Rusko, OBSE, separatisty a Ukrajinu mají jednat o demilitarizaci válečných zón, výměně zajatců a dodržování příměří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspektoři OBSE zkoumají trosky obytného domu v Doněcku (archivní foto)

Inspektoři OBSE zkoumají trosky obytného domu v Doněcku (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Atmosféra ale mírovým jednáním není příliš nakloněná. Podle včerejší zprávy zvláštní mise OBSE, která monitoruje situaci na východě Ukrajiny, pozorovatelé zaznamenali za posledních 48 hodin 253 explozí, zejména v oblasti Doněcku.

A to včetně střelby z těžkých zbraní, které by tam už podle předchozích dohod neměly být, tanků a dělostřelectva. Incidenty se soustředily do okolí doněckého letiště a byly také u Mariopolu ve vesnici Širokino.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na východě Ukrajiny před mírovými rozhovory v Minsku mluvil zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Inspektoři OBSE také navštívili sklady zbraní, kam měla být podle minských mírových dohod stažena těžká bojová technika.

V ukrajinských skladech konstatovali, že některé zbraně, které tam měly být, tam nejsou. A z míst uložení těžkých zbraní povstalců tzv. Luhanské republiky zmizely prakticky všechny zbraně.

Ukrajinská strana má v Minsku především zájem o obnovení výměny zajatců podle principu všechny za všechny. Současně také prosazuje aktivnější přístup OBSE a zajištění kontroly volně prostupné rusko-ukrajinské hranice.

Separatisté požadují zastavení útoků v oblasti Širokina, jednání o ústavní reformě Ukrajiny, která by decentralizovala zemi, a také o ukončení ekonomické blokády.

Martin Dorazín, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme