Jablonecké "krvavé letadlo" nabírá pasažéry, kteří jsou ochotní darovat svou krev

2. červen 2015

Princip Letadla, nechvalně proslulé podvodné hry, se stal inspirací pro Lenku Klimentovou, šéfredaktorku Jabloneckého deníku. Jako dárkyně krve se rozhodla sehnat další dárce, kteří budou mít za povinnost hledat další. Projekt Krvavé letadlo, aneb ulov si svého prvodárce se ujal a šíří se geometrickou řadou.

Nový typ dárcovství zahájila před čtyřmi lety šéfredaktorka Jabloneckého deníku. Za jejím originálním nápadem stojí původně nechvalně proslulá hra Letadlo. Tu se rozhodla pozměnit k dobru věci. Nový typ dárcovství, který dostal název Krvavé letadlo, aneb ulov si svého prvodárce, se ujal, a na palubě letadla přibývá stále více prvodárců.

„Hlavním posláním je pomoci překonat obavy nesmělých prvodárců,“ říká Lenka Klimentová, která se s tímto projektem zúčastnila soutěže Žena regionu 2011 a umístila se na druhém místě v rámci celé České republiky.

„Při svém odběru jsem pomohla překonat obavy nesmělému prvodárci. S poděkováním mi řekl, že bych tu mohla dělat průvodkyni. A nápad byl na světě,“ dodává dárkyně s 55 odběry, oceněná zlatou plaketou Dr. Jánského.

Dodnes dělá průvodkyni, která své budoucí prvodárce naloží do auta, odveze je do transfúzní stanice, seznámí je s prostředím a snaží se jim vytvořit příjemnou atmosféru při jejich prvním odběru. Největší odměnou jsou pro ní setkání s prvodárci jejich prvodárců, kteří po ní přebírají štafetu.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio