Mladí vědci obdrží Prémii Otty Wichterleho, mezi nimi i badatel virostatik

Jednadvacet mladých, talentovaných vědců dnes dostane prestižní Prémii Otty Wichterleho. Ocenění si odnesou badatelé do 35 let. Akademie věd vybírala mezi chemiky, astronomy, fyziky nebo sociology.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prémie Otto Wichterleho

Prémie Otto Wichterleho | Foto: Jiří Suchomel

„Mě zaujal například doktor Kreml z Matematického ústavu AV, zejména proto, že se zabývá matematickou analýzou rovnic toku tekutin,“ řekl Českému rozhlasu předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš.

„A také například doktorka Fulková z Ústavu molekulární genetiky. Naučila se naklonování myší a myslím, že je vůbec první českou vědkyní, které se takovéto klonování zdařilo.“

Akademie věd ČR uděluje Prémii Otty Wichterleho vybraným, mimořádně kvalitním a perspektivním vědeckým pracovníkům AV ČR, kteří přispívají vynikajícími výsledky k rozvoji vědeckého poznání, jsou nositeli vědeckých hodností nebo titulů (CSc., Dr., Ph.D., DrSc., DSc.) a v kalendářním roce podání návrhu dosáhnou věku nejvýše 35 let.
Pramen: AV ČR

Najít univerzální lék, který by působil na mnoho virů najednou, se v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR se svými kolegy snaží vědec Evžen Bouřa.

Daly by se tak vyléčit například virus akutního respiračního selhání SARS, virus západonilské horečky nebo žloutenka typu C, která po světě způsobuje zdravotní potíže milionům lidí.

Také Evžen Bouřa dnes dostane prestižní Prémii Otty Wichterleho.

„Všichni ocenění obdrží 300 tisíc korun. Prémii, která jim bude vyplacena ve třech 100tisícových splátkách ročně,“ popsal finanční odměnu předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Akademie věd ilustrační foto | Foto: Filip Jandourek

ČTK, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme