Starosta Prahy 6 podal trestní oznámení kvůli znečištěné vodě. Chce odškodné pro všechny

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dnes dopoledne podal trestní oznámení kvůli znečištěné vodě v Dejvicích a Bubenči. Oznámení bylo podáno na neznámého pachatele kvůli podezření z obecného ohrožení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Dejvicích a Bubenči si musí stále chodit pro pitnou vodu k cisternám

Lidé v Dejvicích a Bubenči si musí stále chodit pro pitnou vodu k cisternám | Zdroj: ČTK

„My si myslíme, že je potřeba, aby celou situaci zhodnotily i orgány činné v trestním řízení tak, aby bylo jasné, co se skutečně stalo. A aby mohly být vyvozeny nějaké jasné a konkrétní závěry, na základně nichž budeme moci určit případného pachatele nebo konkrétní opatření do budoucna, aby se to už nikdy neopakovalo,“ řekl Českému rozhlasu starosta.

Do vodovodu v Praze 6 se dostaly bakterie, které lidem způsobily žaludeční a střevní potíže. Bez pitné vody bylo několik dní 32 000 lidí.

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) slíbily postižené odškodnit. Peněz se ale dočkají jen lidé, kteří předloží lékařskou zprávu nebo účtenku z lékárny za léky na průjmová onemocnění. Žádostí už firmě dorazilo přes 1300.

Koliformní bakterie žijí v trávicím ústrojí různých živočichů včetně člověka. Pokud se vyskytují ve vodě, znamená to, že je znečištěna fekáliemi. Koliformní bakterie mohou způsobit průjmy, zvracení a nevolnost.

Starosta Kolář v pondělí řekl, že bude požadovat odškodné plošně pro všechny, lidé by podle něj také měli mít odpuštěno vodné a stočné alespoň na měsíc. Firma navrhla dva týdny.

"Radnice městské části Prahy 6 dál jedná se společností Pražské vodovody a kanalizace o možnosti plošného odškodnění," uvedla dnes vedoucí tiskové odboru městské části Libuše Stoklásková.

Bez pitné vody byli obyvatelé Prahy 6 od neděle 24. května do čtvrtka 28. května. Náhradní zásobování zajišťovala PVK 60 cisternami. Praha 6 vozila pitnou vodu do škol a domů seniorů a poté ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům.

Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli.

ČTK, Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme