Praha je pro cyklisty relativně bezpečná, ukazuje analýza. Chybí ale větší propojení cyklostezek

2. červen 2015

Bojíte se jezdit po Praze na kole? Není proč. Metropole se zřejmě stává relativně bezpečným městem pro cyklisty.

Alespoň to vyplývá z analýzy, kterou najdete na webu Prahou na kole.cz a také na stránkách neziskové organizace Auto*Mat zabývající se dopravní tematikou a děním ve veřejném prostoru v Praze.

Jedním ze závěrů je to, že loňský rok byl, co se týká následků kolizí při jízdě na kole, vcelku příznivý.

„Došlo k poklesu počtu nehod s vážnými zraněními, a to ze 14 na 8 a počtu nehod se zraněním z 99 na 69. Trend je takový, že nehodovost sice kolísá, respektive roste, ale to současně kopíruje nárůst toho, jak se moc po Praze jezdí,“ objasňuje autor analýzy Vratislav Filler.

Od roku 2010 vzrostla cyklistická doprava o 60 až 70 % a počty nehod s těžkými zraněními cyklistů mírně klesají. Čím to je?

„Stále se zlepšuje infrastruktura: přibývá opatření, která jednak trochu oddělují cyklisty od provozu, jednak jim umožňují překonávat problémová místa bezpečně a současně se určitě zlepšuje vzájemná povědomost motoristů a cyklistů o sobě, o tom, jak se k sobě chovat v provozu,“ odpovídá expert Auto*Matu.

V lepším rozvoji cyklistiky podle něj brání to, že se lidé necítí při jízdě na kole bezpečně, přitom je bezpečnost v Praze srovnatelná s Kodaní.

Pokud cykloopatření v metropoli budou přehledná a srozumitelná, lidé se v provozu budou cítit lépe, myslí si Vratislav Filler z Auto*Matu:

„V Praze stále ještě chybí značná část propojek hlavních chráněných cyklotras, to znamená v podstatě cyklostezek tak, aby se síť propojila a zahustila natolik, že se lidé budou moci pohybovat na větší vzdálenosti po chráněné stezce, s výjimkou třeba nejužšího centra, a tím se většinu své cesty budou cítit bezpečně. Pokud tam budou nějaká problémová místa, tak jich nebude tolik, aby je to odradilo.“

Do práce na kole jezdí i zástupci Českého rozhlasu, zleva editor Plusu Pavel Vondra, zahraniční zpravodaj Pavel Novák, vedoucí programu Plusu Martina Mašková, redaktorka Barbora Kreuzerová a editor sociálních sítí Plusu Marián Vojtek
autoři: mvo , bum
Spustit audio