Na Českokrumlovsku prezident kritizoval rozdělování sociálních dávek

2. červen 2015

Druhý den prezidentské cesty po jižních Čechách zahájil Miloš Zeman na operačním středisku policie v Českých Budějovicích. Zastavil se zde v úterý 2. června dopoledne a zajímal se o práci operátorů, kteří rozesílají policejní hlídky po celém jihočeském kraji a zároveň jsou v kontaktu s hasiči a záchranáři.

Z Budějovic pak prezidentská kolona zamířila do Větřní na Českokrumlovsku. Ve městě, které se potýká s 15procentní nezaměstnaností, se Miloš Zeman setkal s vedením a specialisty na sociální problematiku.

Kritizoval současný systém rozdělování sociálních dávek. „Ve Větřní je podle ředitele úřadu práce 300 nezaměstnaných, většinou bydlí v ubytovnách, které dotuje stát. Prezident Miloš Zeman na setkání prohlásil, že státní příspěvek na bydlení inkasuje takzvaná bílá mafie. Podle něj je třeba uvažovat o jeho zrušení nebo legislativní úpravě. Řekl, že stát by měl podporovat ty, kteří chtějí pracovat, a snížit sociální dávky těm, kteří odmítnou nabízenou práci,“ hlásil z místa reportér Českého rozhlasu Martin Pokorný.

Z Větřní pokračoval Miloš Zeman na diskuzi do Loučovic . Zde bylo hlavním tématem splavnění Vltavy pro vodáky mezi přehradou Lipno a Vyšším Brodem. Podle prezidenta by větší odpouštění vody z přehrady přineslo víc pracovních míst, v Loučovicích až několik desítek.

„V Loučovicích čekalo na Miloše Zemana několik stovek lidí. Byl mezi nimi i místní učitel s transparentem, který přišel protestovat proti splavnění. Podle jeho názoru je to byznys, který by poškodil přírodu, zejména v lokalitě Čertových proudů. Prezident naopak tento nápad podporuje,“ informoval z místa reportér Martin Pokorný.

Prezident také nastínil možné využití papíren. Z bývalého průmyslového areálu by podle něj mohlo vzniknout rekreační středisko.

Na další zastávce, ve Velešíně, čekaly na prezidenta stovky lidí. Někteří i s červenými kartami. Ukázal ji například Jan Odvárka, který přišel se svými dvěma syny a jako důvod uvedl, že mu vadí prezidentova mluva. Svůj názor vyslovil i ve veřejné debatě s Milošem Zemanem. Ten se obhajoval Haškovým citátem z doslovu ke Švejkovi. Z publika zněl potlesk i pískání.

Druhý den cesty prezidenta Miloše Zemana po jižních Čechách. Ve Velešíně mu jeden z diváků ukázal červenou kartu

Miloš Zeman na setkání ve Velešíně uvedl, že podpoří připravovanou petici na výstavbu hospice v krajském městě.

Dalším tématem bylo zemědělství. Podle prezidenta je na jihu Čech na slabé úrovni. Jako důvod uvedl nevhodné využívání evropských dotací. „Vyplácíme nehorázné dotace za to, že se louka dvakrát poseče, místo, aby se dotace vyplácela třeba za to, že je na té louce pastvina. Tohle není celostátní problém, to je spíše problém jižních Čech,“ řekl.

Na setkání s občany ve Velešíně Miloš Zeman také uvedl, že dálnice D3 by měla být dostavěná nejpozději za pět let. Podle něj přímé spojení mezi Prahou a Rakouskem v posledních šesti letech zdržovaly hlavně časté změny ve vedení ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic.

Další problémy kolem dálnice D3 jsou podle prezidenta téměř vyřešené. „Finance na to jsou – 91miliard korun. To, co brání výstavbě dálnice, je vykoupení pozemků. A na trase dálnice jsou tak z 95 procent pozemky vykoupeny,“ vysvětlil.

Úterní program skončil návštěvou společnosti Jihostroj ve Velešíně, kde se prezident setkal s vedením i zaměstnanci.

autoři: Jan Kopřiva , Martin Pokorný , Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio