EU zefektivní akce proti pašerákům uprchlíků, dohodli se ministři

O uprchlické krizi ve Středozemním moři jednali na saském zámku Moritzburg ministři vnitra šesti nejlidnatějších zemí Evropské unie. Jen za několik posledních dní připlulo na jih Evropy 6000 dalších migrantů. Řecko a Itálie už jejich příliv nezvládají a poukazují na to, že je to problém celé Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání ministrů vnitra 6 zemí EU na zámku Moritzburk

Jednání ministrů vnitra 6 zemí EU na zámku Moritzburk | Zdroj: ČTK

Evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopulos je s výsledky schůzky ministrů vnitra Německa, Francie, Velké Británie, Španělska, Itálie a Polska poměrně spokojený.

Jednání prý ukázalo solidaritu Evropy a její připravenost uprchlíky přijímat.

Hlavními cíli podle komisaře zůstávají společné akce proti pašerákům a převáděčům, které by se měly ještě zefektivnit. Větší podporu také získají záchranné akce ve Středozemním moři. Uprchlíci, kteří v unii nezískají azyl, se budou vracet zpátky.

Hostitelské Německo se spolu s Francií krátce před začátkem schůzky ohradily vůči plánům Evropské komise na přerozdělení 40 tisíc uprchlíků mezi jednotlivé členské státy. Podle zveřejněných kvót by tyto dvě země měly přijmout téměř 40 procent z celkového počtu.

Uprchlíci, které mají přijmout jednotlivé země EU | Foto: Český rozhlas

Německo a Francie to považují za nespravedlivé, protože mnoho migrantů přijaly – na rozdíl od jiných zemí – už v minulosti. A to by se podle nich mělo při stanovování kvót zohlednit.

Berlín je pro rovnoměrné rozmístění uprchlíků v unii a kvóty jsou z německého pohledu jediné řešení, jak odlehčit "nárazníkovým" zemím, jako je Itálie a Řecko.

Pavel Polák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme