Fico ujistil Kyjev, že Bratislava dodrží protiruské sankce. V Moskvě je kritizoval

Podruhé během tří týdnů se slovenský premiér Robert Fico ukázal v Moskvě. V květnu tam byl na oslavách výročí konce druhé světové války v Evropě, teď přijel na plánovanou oficiální návštěvu. Mluvil i s prezidentem Vladimirem Putinem a premiérem Dmitrijem Medvěděvem. Fico v Moskvě zopakoval, že odmítá hospodářské sankce proti Rusku. Konflikt na východní Ukrajině se prý dá vyřešit jen diplomaticky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico (vpravo) se v Kremlu setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Slovenský premiér Robert Fico (vpravo) se v Kremlu setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem | Zdroj: Reuters

„Časy se mění, stejně jako role, ve kterých se potkáváme. Vztahy mezi Slovenskem a Ruskem ale zůstávají dobré,“ řekl Robertu Ficovi na úvod premiér Medvěděv.

Slovenský předseda vlády chtěl v Moskvě mluvit hlavně o ekonomice, nelíbí se mu malý objem slovensko-ruského vzájemného obchodu.

Lobboval také za to, aby Slovensko nepřišlo o výhody tranzitní země, přes kterou plyn z Ruska proudí do Evropy, pokud by ruský Gazprom změnil trasu plynovodu a obešel Ukrajinu.

I když ale Fico v Moskvě kritizoval protiruské sankce, ještě v pondělí večer z Ruska telefonoval ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi a ujistil ho, že Bratislava bude sankce dodržovat.

Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme