Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter rezignoval

Předseda FIFA Sepp Blatter odstoupil. Oznámil to čtyři dny po znovuzvolení a začátku rozsáhlé korupční aféry, která se týká i bývalých vrcholných představitelů Mezinárodní fotbalové federace. Nové volby by měly podle švýcarského funkcionáře proběhnout co nejdříve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident FIFA Sepp Blatter se účastní tiskové konference po zasedání výkonného výboru FIFA v Curychu, Švýcarsko

Prezident FIFA Sepp Blatter se účastní tiskové konference po zasedání výkonného výboru FIFA v Curychu, Švýcarsko | Foto: Ennio Leanza | Zdroj: ČTK

Blatter odstoupil i proto, že organizace podle něj potřebuje rozsáhlé reformy a protože necítil podporu.

„FIFA potřebuje hlubokou restrukturalizaci. Přestože jsem od členů federace dostal nový mandát a znovu mě zvolili prezidentem, tento stav zřejmě nevyhovuje všem ve světě fotbalu – fanouškům, klubům, hráčům nebo těm, kteří jsou pro fotbal důležití,“ prohlásil Blatter.

„Proto jsem se rozhodl svolat mimořádný kongres a složit funkci,“ dodal rodák ze švýcarského Vispu, který působil ve funkci prezidenta FIFA nepřetržitě od roku 1998.

Přehrát

00:00 / 00:00

S generálním sekretářem FAČR Rudolfem Řepkou mluvila o nečekaném rozhodnutí Seppa Blattera skončit ve funkci prezidenta FIFA mluvila Veronika Sedláčková

Zpráva zaskočila i vedení Fotbalové asociace České republiky. „Těsně po skončení volebního kongresu nám Sepp Blatter připadal poměrně jistý a odhodlaný udělat změny,“ řekl pro Český rozhlas generální sekretář FAČR Rudolf Řepka, podle kterého jde o příznivou zprávu.

„Před kongresem i po něm bylo vidět, že ztráta důvěry je obrovská. Teď je šance dostat se na cestu důvěry a obnovy, věřím, že s novým prezidentem a částečně obměněným výkonným výborem se tak stane,“ přeje si Rudolf Řepka.

Federaci bude Blatter řídit do doby, než bude zvolen jeho nástupce, což bude nejdříve v prosinci.

Sepp Blatter zůstává prezidentem FIFA. Alí bin Husajn odstoupil po prohře v 1. kole

Číst článek

„Myslím, že by k volbě mělo dojít dříve. Příští sobotu před finále Ligy mistrů se zřejmě UEFA sejde, do Berlína by mělo dorazit všech 54 předsedů a generálních sekretářů z celé Evropy. Toto téma bychom měli diskutovat,“ dodal generální sekretář FAČR.

Nečekané odstoupení Blattera z pozice předsedy FIFA označili za dobrou zprávu i jeho další odpůrci.

„Myslím, že je to skvělá zpráva pro fotbal, i když měla přijít dříve. Můžeme vybrat někoho nového, můžeme zjistit, kam šly za poslední roky všechny ty peníze. Z událostí minulého týdne muselo vyplynout něco, co Blattera přimělo odstoupit,“ nechal se slyšet předseda anglické asociace Greg Dyke

Předseda UEFA Michel Platini gratuluje Seppu Blatterovi k opětovnému zvolení do čela FIFA | Foto: Reuters

„Můžeme se také podívat na výběr pořadatelů světových šampionátů 2018 a 2022. Být teď v Kataru, necítil bych se příliš sebejistě,“ dodal Greg Dyke.

Šéf UEFA Michel Platini pak označil Blatterovo rozhodnutí jako těžké, odvážné, ale správné.

V poslední době sílila kritika, podle které se pod Blatterovým vedením ve federaci rozšířila korupce. Podezření provázelo také volbu pořadatelů následujících dvou světových šampionátů, které budou pořádat Rusko (2018) a Katar (2022).

Rozsáhlý korupční skandál zasáhl Mezinárodní fotbalovou federaci krátce před prezidentskými volbami. V Curychu, sídle FIFA, bylo zatčeno 14 funkcionářů, kteří čelí obvinění z korupce při volbě pořadatelů či prodeji marketingových práv.

Veronika Sedláčková, Jan Suchan, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme