Kritici dosavadního vedení FIFA uvítali rezignaci Seppa Blattera

V anglickém fotbale přijali rezignaci šéfa Mezinárodní fotbalové federace FIFA Seppa Blattera s nadšením i úlevou. Největší osobnosti anglické kopané patřily tradičně k nejostřejším kritikům švýcarského funkcionáře. Radost z rezignace Blattera mají i v Portugalsku, Německu nebo Brazílii. Z Ruska zazněly hlasy, že jde o velké překvapení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sepp Blatter je opět prezidentem Mezinárodní fotbalové federace FIFA

Sepp Blatter je opět prezidentem Mezinárodní fotbalové federace FIFA | Zdroj: ČTK

Sepp Blatter je považován za přítele Vladimira Putina. Ten ústy svého mluvčího uvedl, že rezignace šéfa FIFA byla pro Rusko velkým překvapením a že o jejích důvodech nic neví. Blatter se velkou měrou podílel na tom, aby Rusko získalo pořadatelství MS ve fotbale v roce 2018.

Podle předsedy anglické fotbalové asociace Grega Dykea je Blatterův odchod skvělou zprávou pro světový fotbal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na odchod šéfa FIFA Seppa Blattera přiblížili zpravodajové ČRo, z Berlína Pavel Poláka a z Moskvy Martin Dorazín.

Dyke si myslí, že se Švýcar měl poroučet už dávno. Šéf anglického fotbalu doufá, že se teď „oblak korupce ve světové kopané rozplynul" a že se najdou peníze, které prý zmizely v průběhu let.

Greg Dyke byl jedním z autorů myšlenky bojkotovat příští světový šampionát, pokud by vedení FIFA neprošlo důkladnou proměnou. Na ostrovech se hned začalo spekulovat, co Blatterův odchod znamená pro případné šance Anglie hostit v blízké budoucnosti mistrovství světa.

Romário: Nejlepší zpráva posledních let

Reakce dlouhodobých kritiků vedení FIFA na sebe nenechaly dlouho čekat. Kromě britské Fotbalové asociace byl potěšený bývalý portugalský reprezentant Luis Figo, který odstoupil z volby prezidenta FIFA osm dní před ní.

Za nejlepší zprávu posledních let označil rezignaci Seppa Blattera brazilský mistr světa a dnes senátor Romário. Tsunami, kterou to spustilo, teď podle něj vyplaví korupci ze všech fotbalových svazů na světě. Kritizoval zároveň současného šéfa Brazilské fotbalové konfederace (CBF).

Ta vydala prohlášení, že Blatterova rezignace je jeho osobní rozhodnutí. Bývalého šéfa CBF José Mariu Marina přitom před týdnem zatkli v Curychu na žádost vyšetřovatelů FBI. Agenti brazilské Federální policie vyšetřují také předchozího dlouholetého fotbalového bosse Ricarda Teixeiru.

Sepp Blatter promlouvá ke kongresu FIFA před volbou nového předsedy | Foto: Reuters

Kvůli zátahu americké justice proti korupci v nejvyšších fotbalových patrech je v domácím vězení bývalý šéf Jihoamerické fotbalové konfederace Nicolas Leoz. Prezident Paraguaye, kde má svaz sídlo, zároveň požádal parlament, aby zrušil diplomatickou imunitu, která například znemožňuje policii vtrhnout do jeho sídla.

Devětasedmdesátiletý Švýcar Sepp Blatter se vzdal funkce, kterou zastával od roku 1998, pouze čtyři dny po volbě na páté funkční období. Podle New York Times souvisí jeho rezignace právě s vyšetřováním americké FBI, která nechala před volbou zatknout šest vysokých fotbalových funkcionářů.

Blatter padl, cesta pro reformy je volná, zda se FIFA na tuto cestu vydá, je ale otevřené. Tak na zprávu o rezignaci Blattera reagují němečtí komentátoři.

Mezi ty, kdo Blatterovu rezignaci přivítali, se zařadil i jordánský jordánský princ Alí bin Husajn, Blatterův protikandidát ve volbě do čela FIFA.

„Chtěl bych říct, že jsem velmi šťastný, že se tato změna odehrála. Teď musíme pracovat. Musíme změnit image FIFA ve světě. Myslím, že lidská práva jsou to nejdůležitější. Právě tato otázka mě zneklidňuje,“ řekl.

Platini či Ginola?

A přidává se i Francie, odkud už také zaznívají jména možných Blatterových nástupců. Podle předsedy francouzské fotbalové asociace Noëla Le Graëta by byl ideálním předsedou bývalý francouzský fotbalový reprezentant a současný šéf UEFA Michel Platini.

Svou kandidaturu už oznámil i další bývalý francouzský reprezentant David Ginola, který se chtěl o post předsedy FIFA ucházet už dříve, ale nesehnal potřebnou podporu národních svazů.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme