Evidence tržeb ano, ale neměla by se týkat jen nás, říká šéf asociace restaurací

Hotelům a restauracím nevadí elektronické evidence tržeb, ale chtějí, aby se vztahovala na všechny podnikatele. V rozhovoru pro Český rozhlas to řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. O návrhu na zavedení elektronické evidence bude dnes jednat vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Vy už jste před časem řekl, že asi třetina hospod a restaurací bude muset po zavedení elektronické evidence skončit, zbytek nejspíš zvedne ceny. Proč by to měly udělat, proč by to mělo nastat?

Já bych chtěl v první řadě říct, že my elektronickou evidenci tržeb od počátku podporujeme, to je asi důležité. Podporujeme ji právě proto, že by měla narovnat podmínky v podnikání, to znamená stejnou startovní čáru pro všechny…

Přehrát

00:00 / 00:00

O elektronické evidenci tržeb mluvil prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek

Ale teď už moc nepodporujete, protože se týká v podstatě jenom vás...

Jak jsme slyšeli, tak i pan ministr Babiš se opět vyjádřil pouze k tomu, kolik vybere pouze za restaurace. My se domníváme, že by se měl tento zákon vztahovat na všechny, a to je to, co nám tam vadí. Čili tam je skutečně momentálně nastavená úniková cesta tak, aby v tom nakonec zůstaly pouze restaurace a obchody, přičemž například ve stavebnictví se krátí tržby mnohem více.

Rozumím tomu tak, že kdyby ten zákon platil pro všechny, ne jenom ro restaurace, tak byste ten argument, že restaurace zvednou ceny a jedna třetina restaurací a hospod bude muset skončit, nepoužívali?

Ne, ne, ten argument je celkem logický, protože pokud je část jakéhokoli hospodářství – byť menší, bych řekl – postavena na šedé ekonomice, pak je logické, že v okamžiku, kdy se toto jaksi uřízne, no tak se budou muset do cen promítnout skutečné náklady, všechny náklady, které mají.

Ale my neříkáme, jestli je to dobře nebo špatně, my prostě konstatujeme, že je potřeba s tím počítat, a proto také říkáme, že by bylo dobré se zamyslet nad daňovou zátěží těch podnikatelů, která dneska je prakticky nejvyšší. Když si vezmete DPH, před námi je jenom pět států Evropské unie, které mají vyšší DPH, než máme my.

Ministerstvo financí si od elektronické evidence tržeb (EET) slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, hlavně daně z přidané hodnoty. Inspirací pro zavedení byly zkušenosti z Chorvatska. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) by mohlo opatření přivést do státního rozpočtu miliardy korun. Pravicová opozice to zpochybňuje a poukazuje na podle ní nepřiměřenou zátěž, kterou EET přinese podnikatelům.
Podle propočtu státu by drobný podnikatel vydal v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb asi devět tisíc korun. Středně velkou firmu s několika pobočkami vyjde asi na půl milionu a velký podnik až 10 milionů – to v případě, že zatím žádné pokladny, počítače ani software nevlastnily.

Andrej Babiš ale slibuje snížit DPH restauracím z těch 21 na 15 procent...

Já bych to chtěl opravit – to není snížení, to je v podstatě návrat k tomu, kde to původně mělo být. Protože suroviny na pokrmy se kupují s patnáctiprocentní sazbou, a tím, že k tomu přidá provozovatel lidskou práci, tak na výstupu samotný pokrm je s jednadvacetiprocentní sazbou. To je jediný obor u nás, který to takto má nastaveno, a podle našeho názoru je to silně diskriminační, nikde ve světě o ničem podobném nevím.

Sousední Slovensko už jakousi evidenci tržeb nařídilo jako povinnost prakticky všem podnikatelům a živnostníkům. Ti teď mají k dispozici dokonce virtuální pokladnu – mobilní aplikaci, která nahrazuje samotný přístroj. Jaké máte zprávy o fungování elektronické evidence tržeb od svých slovenských kolegů?

Víte, technologie postoupily poměrně daleko, to znamená fiskální pokladny tak, jako jsou na Slovensku – s nějakou pevnou pamětí – už jsou asi dávno pryč. Ony nebyly dokonalé ani v době, kdy se zaváděly.

Ten systém, který tady je, myslím, je technologicky v pořádku, zkušenosti s ním jsou například z Chorvatska , technicky to není žádný zásadní problém, akorát že v Chorvatsku to skutečně zavedli bez diskusí pro všechny, u nás se vedou diskuse, kdo všechno z toho systému unikne.

Já bych jenom chtěl říct, že pokud k tomu dojde, tak nemůže počítat ani ministerstvo financí s tím, že to bude mít ten efekt, se kterým se nyní kalkuluje, a celé by to mohlo vyšumět pouze v nějaký kvaziprojekt, který v závěru dopadne na úzkou skupinu podnikatelů.

Ale to není to podstatné. Podstatné je, že pokud by z toho vypadli například drobní živnostníci jako osoby samostatně výdělečně činné, no tak ti budou potom v úplně jiném postavení než provozovatelé třeba restaurací, kteří je provozují jako právnické osoby.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme