Po nehodě čínské turistické lodi se stále pohřešují stovky lidí

Do záchranných prací po nehodě lodi na čínské řece Jang-c-ťiang se zapojily tisíce lidí. Stále se ale pohřešuje zhruba 400 pasažérů. Mnoho z nich je uvězněných v trupu převrácené lodi Východní hvězda. Podle záchranářů je naděje na nalezení většího počtu přeživších malá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři pomáhají pasažérům, kteří byli uvezněni v trupu lodi

Záchranáři pomáhají pasažérům, kteří byli uvezněni v trupu lodi | Zdroj: Reuters

Zachránit se zatím podařilo nejméně 15 lidí. Úřady zatím potvrdily sedm obětí.

Na místě havárie podle sinologa Štěpána Pavlíka z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy hlídkuje kolem stovky záchranářských lodí.

„Snaží se najít těla nebo přeživší v okruhu zhruba 200 kilometrů. Na místě jsou záchranáři i potápěči, kteří se snaží proniknout od vzduchových kapes a najít přeživší v útrobách lodi. Údajně mají k dispozici nejmodernější techniku,“ upřesňuje Pavlík.

Příbuzní cestujících se bouří kvůli nedostatku informací. Jedním z nich je i muž, který měl na lodi matku a tetu:

„Máme seznam všech cestujících, který byl na internetu. Chceme ale seznam přímo od vlády, abychom věděli jestli naši blízcí žijí, nebo ne. To je všechno, co potřebujeme vědět."

Záchranná operace se u trupu lodi potopené na Jang-c-ťiang účastní tisíce vojáků, stovky lodí a desítky potápěčů | Foto: Reuters

Na palubě Východní hvězdy cestovali především starší turisté, hodně pasažérů pochází ze Šanghaje.

Podle cestujících, kteří neštěstí přežili, trvalo ztroskotání pár minut a posádka nevyslala nouzové volání. Čínské úřady se tak o neštěstí dozvěděly od jednoho z přeživších, který po nehodě doplaval na břeh a zavolal policii.

Záchranáři poslouchají zvuky z potopené lodi na Jang-c-ťiang, které by mohly naznačovat, že je uvnitř někdo naživu | Foto: Reuters

Loď se potopila v noci, většina cestujících proto spala ve svých kabinách a nestihla utéci. Mezi zachráněnými je kapitán, který tvrdí, že loď převrátil silný vítr.

Plavidlo je z větší části potopené, nad hladinu vyčnívá jen malá část. Loď se potopila v místech, kde hloubka dosahuje až 15 metrů.

Na nejmohutnější čínské řece Jang-c-ťiang nejsou podobné nehody zcela neobvyklé. Podle některých médií by ale mohla být nehoda lodi Východní hvězda nejhorší za poslední roky.

Na čínské řece Jang-c-ťiang se potopila loď s více než 450 lidmi. | Foto: ČTK

Anna Jadrná, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme