Polští poslanci na návštěvu Česka nepřiletí, letadlo mělo technické problémy

Pravděpodobně kvůli problémům s navigací neodstartovalo do Prahy letadlo s vedením polských poslanců. Stroj už na dráze nabíral rychlost, pilot ale musel zabrzdit. Příčiny závady polské úřady vyšetřují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Na palubě letounu Embraer 175 byl mimo jiné maršálek polského Sejmu Radoslaw Sikorski, trojice vicemaršálků a několik dalších poslanců. Sikorski poděkoval posádce za profesionalitu a svým kolegům za to, že zachovali chladnou hlavu.

„Letadlo už se rozjíždělo startovací rychlostí a potom začalo prudce brzdit a ubrzdilo to. Kapitán nás informoval, že má závadu navigačního systému. Později, když už jsme odrolovali na stanoviště, jsem s kapitánem osobně promluvil. Říkal, že mu přestal fungovat rychloměr a v takových případech procedury nařizují, přerušit start, pokud je to možné,“ popsal televizi TVN 24 Radoslaw Sikorski.

Někteří z poslanců ale v rozhovorech pro polská média popisovali situaci jako dramatickou. Stroj už podle nich nabral startovní rychlost a téměř se zvedal ze země, když pilot rozhodl, že musí start přerušit a začal prudce brzdit.

V Polsku jsou od havárie letadla ve Smolensku v roce 2010, kdy na palubě vládního speciálu zahynul tehdejší prezident země a několik desítek nejvyšších představitelů vlády a armády, na podobné situace velmi citliví.

Letadlo bylo pronajato od civilních polských aerolinií LOT. Po smolenské katastrofě byl totiž rozpuštěný letecký pluk, který měl přepravu státníků na starosti.

Teď vojáci přepravují polské nejvyšší politiky a armádní velitele jen po Polsku a vrtulníky. Při přepravě na delší vzdálenosti se používají dvě charterovaná letadla pronajatá od společnosti LOT.

Už brzy by se to ale mělo změnit. Polská vláda chce nakoupit několik vládních speciálů.

Společné jednání českých a polských zákonodárců ve Zbirohu na Rokycansku se kvůli dnešní události neuskuteční.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme