Vláda souhlasí se změnou ústavy. Novela oslabuje pravomoci prezidenta

Vláda schválila návrh na změnu prezidentských pravomocí. Novela ústavy oslabuje roli hlavy státu v zahraniční politice a při jmenování rady České národní banky. V dalších částech ji pak zpřesňuje. Zavádí také klouzavý mandát pro poslance, kteří se stanou členy vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman se zúčastnili v Praze celorepublikového sněmu Hospodářské komory

Premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman se zúčastnili v Praze celorepublikového sněmu Hospodářské komory | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Podle návrhu bude za zahraniční politiku České republiky zodpovídat vláda. Podobná formulace by se nově měla objevit také v ústavě.

Kabinet chce tak zřejmě předejít možným sporům s prezidentem v diplomacii.

„Koncepci zahraniční i vnitrostátní politiky určuje parlament, nikoli vláda. Vláda je výkonný orgán. Má vykonávat to, na čem se usnese parlament,“ komentuje změnu ústavy Jiří Hřebejk z Katedry ústavního práva Právnické fakulty Karlovy univerzity.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda souhlasí se změnou ústavy. Novela oslabuje pravomoci prezidenta. Návrh přiblížil Jiří Hřebejk z Katedry ústavního práva PF UK

Více prostoru by hlava státu dostala při vybírání předsedy a místopředsedy Nejvyššího správního soudu. Nově je má prezident jmenovat bez spolupodpisu premiéra. Naopak jmenování guvernéra České národní banky by musel schvalovat předseda Senátu.

„Asi není úplně správné, aby nějaká aktuální senátní většina nějakým způsobem rozhodovala o tom, kdo bude vést bankovnictví. To by mělo být na politicích nezávislé. Přímo volený prezident by tu funkci měl vykonávat sám bez někoho dalšího a na svou odpovědnost,“ podotýká poslanec Pavel Blažek z ODS.

Zpřesnit se navíc mají některé formulace týkající se demise vlády. Podle současné úpravy není jednoznačné, jestli s odstoupením premiéra končí i celá vláda. Novela proto stanoví, že demise předsedy vlády znamená i demisi vlády.

Součástí novely je klouzavý mandát

Novinkou bude takzvaný klouzavý mandát, vysvětluje ministr pro lidská práva a předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier z ČSSD: „Byl doplněn takzvaný klouzavý mandát, to znamená dočasná neslučitelnost výkonu mandátu poslance v případě, že je zároveň členem vlády. V tom případě by za něj na tu dobu nastupoval náhradník.“

Komunisté nejsou zastánci omezování prezidentských pravomocí, reagoval dnes na návrh změny ústavy poslanec Stanislav Grospič z KSČM. S klouzavým mandátem ale zásadní problém nemají.

„Člen vlády stejně není členem žádného výboru ani komisí a v určitý moment má povinnost účastnit se jednání Poslanecké sněmovny, takže rozumím tomu, že má i nějaký jiný objem výkonné práce, řízení ústředního orgánu státní správy, který mu přísluší, ale měla by být zachována odpovědnost vůči sněmovně,“ říká Grospič.

Prezidenta by mohlo žalovat 17 senátorů

Novela také dává Poslanecké sněmovně právo podat ústavní žalobu na prezidenta, což zatím může učinit jen Senát se souhlasem sněmovny. Nově by se na Ústavní soud mohly obrátit obě komory parlamentu bez souhlasu té druhé.

„Pokud to bude schváleno, tak by se už potřetí měnilo pravidlo podávání žaloby na prezidenta republiky. To není institut všedního dne, to je pojistka, kdyby skutečně prezident udělal nějaký velezrádný krok,“ přibližuje Jiří Hřebejk a dodává:

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

„Současný prezident byl jako jediný zvolen přímo a dostal, jestli se nemýlím, 2,5 milionu hlasů. Jestliže se zjednodušuje jeho odvolání, tak se jde proti smyslu přímé volby. Má silnější mandát, stejný jako poslanci nebo senátoři.“

Hřebejk také upozornil na to, že podat žalobu na prezidenta republiky by za určitých podmínek mohlo podat pouze 17 senátorů. A to podle něj není krok správným směrem.

Horní komora totiž může jednat, pokud je přítomna alespoň třetina členů, tedy 27. S návrhem žaloby pak musí souhlasit tři pětiny přítomných senátorů. V tomto případě tedy 17.

Návrh kritizuje prezident i část opozice

„Proč prezident zvolený přímo občany má mít menší pravomoci než prezident zvolený parlamentem. Ale ponechám právě na parlamentu, na obou komorách, zda tuto změnu ústavy přijmou, nebo nepřijmou,“ řekl dnes prezident Miloš Zeman.

Už dříve uvedl, že podle něj jde o pomstu ministra a neúspěšného prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera.

Změnu ústavy musí ještě schválit obě komory parlamentu. Pro její přijetí musí hlasovat tři pětiny všech poslanců a tři pětiny přítomných senátorů. Prezident nemá právo ústavní zákon vetovat. Účinný by měl být od začátku příštího roku.

Ten podobnou osobní motivaci už dříve odmítl: „Na potřebě této změny se dohodla koalice v koaliční smlouvě, ve vládním prohlášení a v legislativním plánu, tedy nejde o žádnou moji osobní iniciativu.“

Kritický ke změně je také člen sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda z ODS.

„Bohužel jsme zvyklí řešit každý problém změnou legislativy. Místo toho, abychom se v konkrétních situacích dokázali vzepřít prezidentovi, který překračuje své pravomoci nebo který koná hrubě proti duchu ústavy,“ vysvětlil Benda.

S návrhem nesouhlasí ani hnutí Úsvit. „Jsme proti nějakému razantnímu zvyšování pravomocí. Na druhé straně si myslím, že radikálním způsobem oklešťovat jeho pravomoci také není úplně dobré. Nechceme omezovat pravomoci prezidenta,“ konstatoval dnes šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Opoziční i koaliční politici diskutovali o upřesnění nebo omezení prezidentských pravomocí zejména poté, co prezident Miloš Zeman předloni navzdory vůli parlamentních stran jmenoval úřednickou vládu Jiřího Rusnoka.

Podle některých odborníků tím porušil dosavadní ústavní zvyklosti a jednal proti duchu základního zákona. Podle kritiků také Zeman otálel se jmenováním nynější Sobotkovy koaliční vlády, která se svého uvedení do funkce dočkala až 95 dnů od voleb, tedy nejdéle v dosavadní historii republiky.

ČTK, Lenka Jansová, Zuzana Petráňová, Jaroslav Gavenda, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme