Do palestinské Gazy míří další Flotila svobody. Chce doručit humanitární pomoc

K břehům Gazy míří v pořadí už třetí Flotila svobody. Cílem je prorazit izraelskou blokádu a doručit na uzavřené palestinské území materiální pomoc. Loď Marianne vyrazila 10. května ze Švédska a teď kotví v portugalském Lisabonu. Během plavby přes Středozemní moře se k ní má připojit několik dalších plavidel. Do Gazy má flotila dorazit koncem června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinci si připomínají páté výročí incidentu, ke kterému došlo během plavby první Flotily svobody

Palestinci si připomínají páté výročí incidentu, ke kterému došlo během plavby první Flotily svobody | Zdroj: Reuters

Vše organizují aktivisté ze Švédska a Norska, kteří pořídili menší rybářskou loď.

„Na palubě jsou solární panely určené pro nemocnici Šifá v Gaze. Dále je to zařízení pro léčbu závažných případů astmatu a další menší lékařská zařízení, jako jsou sesterské stetoskopy na poslech srdečního tepu u dětí,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí iniciativy Ann Igheová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do palestinské Gazy míří s humanitární pomocí další Flotila svobody. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Izrael označil projekt za zbytečnou provokaci. Prohlásil, že žádné z lodí nedovolí narušit námořní blokádu. Sami organizátoři akce si uvědomují, že flotila zřejmě nepropluje.

„Netajíme se tím, že co děláme, je akce politická. Tím zásadním problémem je totiž samotná blokáda. Když podnikáte akce proti nespravedlivé a v tomto případě i protiprávní a široce kritizované politice, nemůžete čekat, že hned zvítězíte. Neděláme touto akcí nic nového, chceme jen ukázat, že ze svého protestu neslevíme,“ upozornila Ann Igheová.

Ke třetí Flotile svobody by se měli připojit také někteří evropští politici nebo bývalý tuniský prezident a lidskoprávní aktivista Munsif Marzúkí.

První podobná akce se uskutečnila před pěti lety. Při zásahu izraelských vojáků ale tehdy zemřelo devět tureckých aktivistů. Za Flotilou svobody stála v roce 2010 zejména turecká islámská humanitární organizace.

„Izrael stupňuje propagandu, kdy říká světu, že naše flotila je zbytečná, že má vlastní cesty, kterými lidem v Gaze zboží a materiál poskytuje. Ve skutečnosti se ale do Gazy dostane jen čtvrtina toho, co lidé opravdu potřebují,“ prohlásila tehdy spoluorganizátorka Huwajda Arráfová.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme