Mládežnický hokej v Jindřichově Hradci je bez peněz

5. červen 2015

Mladé hokejisty město Jindřichův Hradec zatím nepodpoří. Zastupitelé se totiž nedokázali shodnout na tom, jak mezi Střelce a Vajgar rozdělit 1,5 milionu korun. Graduje tak spor, který začal před rokem a půl. Peníze zůstanou v městské kase.

„My máme sedm mužstev, které představují náklady ve výši 2 miliony 580 tisíc,“ vypočítává manažer KLH Vajgar František Dvořák. Peníze potřebuje, aby zaplatil hodiny, které svěřenci jeho klubu stráví na ledě. Střelci mají týmů méně. Na to, aby zaplatili ledy, by jim stačilo zhruba 700 tisíc za rok.

V jindřichohradeckém rozpočtu je na podporu mládežnického hokeje vyčleněný milion a půl. Ještě před dvěma lety to byly peníze, které čerpal jenom Vajgar. To se ale změnilo se vznikem Střelců.

Grantová komise zhodnotila žádosti obou klubů a rozhodla, že Vajgaru dá 1,2 milionu a Střelcům 300 tisíc. To ale v dubnu neschválili zastupitelé. Vajgar totiž v žádosti uvedl počet registrovaných hráčů, který neodpovídal tomu, kolik dětí u něj skutečně trénuje. Ze 170 malých hokejistů, kteří jsou u Vajgaru registrovaní, totiž 30 dětí sportuje u Střelců.

Zastupitelé proto rozhodnutí odložili. Přesto někteří z nich navrhli nové rozdělení peněz - 920 tisíc pro Vajgar, 580 tisíc pro Střelce. Tento návrh nakonec neprošel. Ani jeden z klubů tak zatím nedostane ani korunu.

„Zastupitelé mají čas do září na to, aby viděli, kdo kde bruslí, jaká čísla jsou reálná a jaká jenom účelová,“ uvedl vedoucí Střelců Petr Šachl.

Problém je ale v tom, že grantový program města je nastavený tak, že milion a půl, který zastupitelé nerozdělili hokejistům, propadne. A teoreticky by se o něj teď mohly ucházet všechny zbývající sportovní kluby.

„Budeme muset připravit nějaký návrh pro zastupitelstvo, co dál. V tomto okamžiku už by to ale neměly být peníze jen pro hokej, ale pro všechny,“ řekl starosta Stanislav Mrvka.

Město, kde vyrostl nejeden hokejový reprezentant, tak může o mládežnický hokej přijít úplně.

autor: hoch
Spustit audio